IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция "Митници" отне лиценза на продуктопровод на "Лукойл Нефтохим"*

Заради несъотвествие на средствата за измерване и контрол се прекратява дейността на продуктопровода от "Лукойл Нефтохим" до базата "Илиенци"

13:06 | 22.04.13 г. 3
Агенция "Митници" отне лиценза на продуктопровод на "Лукойл Нефтохим"*

Агенция „Митници” отне лиценза за управление на данъчен склад на продуктопровода от „Лукойл Нефтохим Бургас” до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци, съобщиха от агенцията.

Причината за това решение е, че петролната компания не е привела средствата за измерване и контрол в данъчния склад към изискванията на Наредба № 3. Крайният срок за затова задължение изтече на 31 март 2013 година. Решението е връчено на „Лукойл България” и подлежи на предварително изпълнение. Решението може да бъде обжалвано пред съда.

От "Лукойл Нефотхим" обаче в официална позиция по случая обявиха, че решението е "следваща стъпка в продължаващия административен произвол, упражняван от страна на директора на АМ Ваньо Танов спрямо ЛУКОЙЛ-България". От компанията обвиняват агенцията, че е извършила промени в нормативната уредба, насочени срещу тях. 

Съгласно промените до 31 март трябваше да бъдат монтирани средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти в и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази, част от данъчния склад. Преди броени дни обаче стана ясно, че поставените уреди не предават данни към системата на Агенция "Митници". Установено е още и несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност, коментират от агенцията. 

 

Проверка, извършена от митническите инспектори в периода от 9 до 12 април 2013 година, е установила, че в две от базите монтираните сензори не функционират. В едната са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите.

В други две база уредите функционират без да предават данни към информационната система на Агенция „Митници” и също са открити тръбни отклонения. "Повторна проверка на 18 и 19 април в една от базите отново установи, че поставените уреди не отговарят на изискванията на Наредбата. Отново са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на измервателните уреди", се казва още в съобщението на Агенция "Митници".

От петролната компания обаче коментират, че от 10 до 19 април са изпратили пет писма до директора, за да го уведомят за мерките, които са предприели.

"Въпреки сериозните по обем капиталовложения и почти невъзможните срокове за въвеждане в експлоатация на исканите допълнителни устройства, „ЛУКОЙЛ-България” вложи максимални усилия, за да изпълни изискванията на чл. 35а от Наредба №3 на АМ", заявяват от компанията.

"Вместо да спази нормативните изисквания, Агенцията отказва да изпълни задълженията си за проверка на новите контролни точки, като с това нарушава административната процедура", се казва още в изявлението по случая. 

Припомняме, че агенция "Митници" установи и сериозно нарушение от складовата база "Росенец" - заради премахнати пломби големи количества петрол са били безконтролно изнесени от базата, сочат подозренията на агенцията. Пломбите са премахнати от митнически служители, стана ясно в хода на проверката. 

В резултат трима служители на Митница Бургас бяха уволнени, сред които и директорът - Валери Стефанов. 

За това нарушение обаче складовата база "Росенец" не остава без лиценз, защото крайният срок за въвеждане на измервателни уреди изтича на 1 юни 2013 година.

* Новината е актуализирана към 15:50 часа с позицията на "Лукойл - България" по случая

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Чудесно!Ставам най-големият фен на това служебно правителство.Ако я кара така не ни трябва нито ГЕРБ нито която и да е друга партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Супер! Вдигайте акциза като в Европа, за да не могат да лапат повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
lewis
преди 10 години
Страхотна новина, само як контрол му е майката в тая разпасана държавица! Ако контролните органи си вършеха качествено работата, щеше да сме далеч по-напред във всяко едно отношение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още