IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райков: 54% от държавните пари са в една банка

Служебният премиер отказа да назове институцията, позовавайки се на банковата тайна

15:25 | 30.04.13 г. 5
Райков: 54% от държавните пари са в една банка

54% от парите на държавните дружества са съсредоточени в една банка, съобщи служебният премиер Марин Райков след заседанието на Министерския съвет, пише Dnes.bg. Името на финансовата институция обаче не беше разгласено с аргумент, че това е банкова тайна. 

Само преди ден на сайта на Минисетрство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше публикувано предложението на служебното правителство за наредба, която да унифицира правилата за управлението на държавните средства. 

Текстовете регламентират избора на доставчик на финансови услуги, като предприятията с повече от 50% държавно участие, ще трябва да се съобразят не само с предложенията за лихви, но и с други неколичествени критерии, става ясно от предложението на правителството. 

Това, което беше очаквано с най-голям интерес, беше наложения лимит 25% от паричните средства, които държавните предприятия и тези с над 50% държавно участие могат да държат в една банка. В днешното си изявление служебният премиер Райков уточни, че фирмите ще имат срок от шест месеца да пренасочат парите си в различни банки. 

По новите правила това ще става с официален търг и събрани оферти от най-малко пет банки. 

Проектът за промени в  Правилника за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала вече е публичен и може да бъде обсъден със заинтересованите страни. Очаква се, че до две седмици Министерският съвет ще одобри предложенията за промяна в нормативния акт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
смях се до сълзи като прочетох поста ти:) палец нагоре:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Това се знае от години и досега нищо не беше направено. Защо днес Марин Райков (или Райко Маринов - все бъркам) постави този въпрос в никакъв контекст. Тези дни и особено днес управниците ни се съдраха от глупости и недостойни разправии, които обаче са доказуеми и те трябва да си посрещнат събитията достойно. Все някой ще го отнесе някога в тази държава, в която се опитват да ни внушат, че никога нищо не се разкрива до края и никой не получава заслуженото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
T3
преди 10 години
Очаквам една банка да придобие (пряко или непряко) друга банка. И така държавните пари отново да се окажат под контрола на един банкер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
data
преди 10 години
Очаквам Мустачко от утре да подхване темата за това как служебното правителство води България към разруха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
platon
преди 10 години
Че не трябва всички яйца да са в една кошница е повече от ясно,но предполагам,че голямата част са пари по разплащателни сметки,а и защо точно 25%,а не 33% например? А и различните компании освен че си държат парите в определени банки,те имат нужда и от кредити и различни специфични за всяка компания банкови продукти и услуги,това как ще се измери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още