IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата методика за цената на тока залага на правилно натоварване на мощностите

В крайна сметка представената методика ще доведе до ръст на цената на тока, но с около 2%, не с 40%, уточни Асен Василев

14:36 | 31.05.13 г. 23
Новата методика за цената на тока залага на правилно натоварване на мощностите

Правилното натоварване на мощностите води до спестяване на разходите и е в основата на новата методика за определяне на цената на тока. Това стана ясно от презентацията на напусналия поста си служебен министър на енергетиката Асен Василев. Той представи идеите за промяна в цената на тока по време на заседанието на обществения съвет в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

В модела е предвидено преразглеждане на микса, намаляване на таксата за пренос от 37 лева на 7 лева, както и месечни търгове за "студения" и "горещия" резерв, което ще свали цената му. Отпада кроссубсидирането, премахнати са и добавките, което ще освободи износа. Така в цената на ЕСО остават само резервите и технологичните разходи. 

След представянето на методиката стана ясно, че крайните цени за потребителите ще се повишат. За потребителите на ЧЕЗ увеличението ще бъде с 2,5%, за тези на EVN - с 0,5%. Единствено намаление има за "Енерго - Про", което ще бъде в рамките на 1%. "Това е значително под исканите 40% поскъпване на тока от електроразпределителните дружества", заяви Асен Василев. 

От ЕРП-тата изтъкнаха, че подкрепят новата методика, но в предложенията не са включени някои техни технологични разходи - като за инвестиции или несъбираемите разходи. Дружествата обясниха още, че са дали резервите си при намалението на цената на 5 март. 

Електроразпределителните дружества се обявиха против и намаляването на нормата на възвръщаемост - от 12% на 3%, записано в новата методика. Мотивите им са, че толкова ниска норма на възвръщаемост няма никъде в Европа, освен това12% досега не са постигани. 

Преди да съобщи крайните цени за потребителите бившият вече служебен министър направи преглед на енергийния микс и възможните промени. Прогнозираното количество за следващата година е 33 терават часа, като 17 теравата се изкупуват задължително. 

Асен Василев разкри, че 250 млн. лева (150 млн. лева за студения резерв и 100 млн. лева за горивните компоненти) например ще могат да бъдат спестени, ако правилно се натоварят мощностите в ТЕЦ „Марица Изток“ 1 (AES) и ТЕЦ „Марица Изток“ 3 (ConturGlobal).

Това означава натоварване до процента на задължителното изкупуване и в момента се водят преговори в тази насока, уточни той.

Мерките насочени към когенерациите включват ограничаване на практиката за продажба на произвеждания от заводските централи ток на високата договорена цена, а самите предприятия да купуват евтин ток от Румъния. Василев уточни, че вносителите на ток ще бъдат длъжни да плащат 50% от внесения ток на цената, която е за българския пазар, а останалите количества – по договорената цена от чуждия производител.

Освен това държавата стриктно ще трябва да спазва изискването да се изкупува производството на ток само от високоефективното производство по отношение на заводските централи и топлофикациите, заяви Василев.

„Задължително трябва да изкупуваме още тока от ВЕЦ-овете, за да не се наводним“, допълни още енергийният министър. Разчетите обаче показват, че цената на електричеството от тези централи е една от най-ниската и
Задължително за изкупуване е още и електричеството, което се произвежда от възобновяеми източници.

След промените цената на електричеството от мощности, което държавата има задължения да изкупува е около 155 лева. Цената на незадължителните за изкупуване количества електричество е от ТЕЦ „Варна“, което гарантира нормалното захранване в региона за летния сезон, ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“. Цената на електричеството е 50 лева. „Така цената на НЕК ще бъде 104,57 лева“, заяви бившият енергиен министър в служебния кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 10 години
Намаленото потребление не е от енергийна ефективност, поне основно. Я потърси колко електродъгови пещи са останали, колко стъкларски завода - няма вече фабрики, няма консумация. Кремиковци хлопна кепенци - БДЖ го втаса, така е и с тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
Спаднала консумацията : добре де продъниха ни ушите че нашата икономика била най енергоемка - за пръв път имаме ситуация в която консумираната енергия пада докато БВП да кажем условно че ръсте .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
Голямата питанка : с колко се е вдигнала такса пренос заради изплащането на задълженията по направените "инвестиции" като Цанков Камък и Белене както и много други знайни и незнайни де !Втора голяма питанка : защо "експертите" от НЕК пишат прогнози който удовлетворяват само тях самите а проспаха инвестициите в енергийна ефективност който свалиха реално консумацията Трета голяма питанка : защо видните "експерти" се направиха на улави и не забелязаха промяната в структурата на БВП към по ниско енергийни отрасли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Знаеш ли, че си прав?!Защото сега на Станишев и сие пак им се налага да вадят от сто дола вода, за да си настанят ведомствата така, че да не им пречат на "партийната"работа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 10 години
В никакъв случай не искам да те обидя с поста си.Извиниме, ако съм те засегнал!!! Действително транзитиращите страни през нас не плащат такса пренос - провери!И един въпрос, как преди 5 години всички предприятия в енергетиката работиха и генерираха солидни печалби, а сега изведнъж станаха 20 хиляди за съкращаване! Какво се случи, за да настъпи тази промяна, която води бранша до колапс? Защо полските и германски миньори копат въглища и произвеждат ток без проблем, а нашите са пред фалит? Отговорите за мен са ясни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Все някой трябва да плати сметката ;) И при този вариант /ако се случи/ пак ще я платят най бедните /избирателите на "лявата" БСП/, но през заплатите или доходите като цяло / защото ще има много освободени от работа/. Т.е пер капита дохода на това съсловие ще падне. Честито да им е правителството на "лявата" БСП! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
В статията не го виждам,но по новините на НОВА чух, че тези проценти горе се отнасят за домашните потребители, а за фирмите тока щял да скочи 30-40%. Дано не съм разбрал правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Стоян Петров не е *** за да желае да изгонят 20 000 човека, които вероятно няма да може да си плащат заемите. Аз само констатирам, че от първи и втори реактор не е съкратен и един човек. Десет години ги закриват. В мини Марица-изток RWE, когато се канеше да ги купи, споменаха, че ще съкратят 3 500 човека. Брикел трябваше да затвори преди 2 години, поради екологична непригодност. Но не, Ковачки си продава неусвоени квоти СО2. За другите няма да пиша, станах многословен. А колкото до такса пренос всеки който транзитира я заплаща.Провери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 8
Hahoto
преди 10 години
Унгарския и румънския ток минават през страната без да плащат такса пренос, съгласно споразумения на ЕС. Така че тук грешиш! Такса пренос е само за нашите енергоизносители. Като съкратим 20 хиляди души в енергетиката, просто ще купуваме унгарски и румънски ток. В една централа като АЕЦ Козлодуй или ТЕЦ2 разходите за заплати са 5-6 процента от общия разход на централата. И напълно автоматизирана да станат не очаквай тока да поевтинее. Излишни енергийни мощности НЯМА! Има неефективно държавно планиране и мениджмънт в бранша. Да изриташ 20 хиляди души на улицата е чудесна идея. Още 3 по 20 хиляди могат да се съкратят от държавната администрация, полицията, общинската администрация и други държавни хранилки и звена. Така ще имаме 80 хиляди нови безработни. Как ще се отрази това на потреблението и социалната сфера е ясно, нали. Така че леко с рязането на чвешките съдби, това не са гегьовденски агнета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Най-тежко е последствието от социалистическата утопия на българските псевдосоциалисти мафиоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още