IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Може да се вземе кредит от друго държавно предприятие за ВМЗ-Сопот

Финансовите проблеми за дружеството остават, а синдикатите готвят нов протест

10:30 | 03.06.13 г. 1
Стойнев: Може да се вземе кредит от друго държавно предприятие за ВМЗ-Сопот

„Моето лично мнение е, че може да има кредит от друго държавно предприятие, но това може да бъде обсъдено“, заяви новоизбраният министър Драгомир Стойнев пред bTV по повод ситуацията във ВМЗ - Сопот. Оказа се, че от месеци работещите там отново не получават заплати. По тази причина и синдикатите подготвят нов протест. 

Финансовото състояние на дружеството е много тежко – то е декапитализирано, задълженията му са в размер на 170 млн. лева, от които към държавата са над 60 млн., обясни министърът. Всички активи на ВМЗ са ипотекирани, а компанията няма никакви оборотни средства.  

Именно по тази причина и може да се стигне до търсене на кредит от друго държавно предприятие. Това обаче ще бъде само част от краткосрочните мерки за оздравяване на предприятието. Планът ще бъде представен в "най-скоро време", заяви още Стойнев и добави, че дружеството има поръчки, но не и средства.

Работи се и по дългосрочен план, като по него се подготвя нова процедура по приватизация. Изискванията на Стойнев са новия купувач да подготви силна социална програма.

По данни на Агенцията по заетостта от началото на годината ВМЗ – Сопот са напуснали 827 души. На 115 от тях е намерена нова работа, а 45 души са преминали курсове за преквалификация.

Работещите в предприятието коментираха, че по време на трудовите борси в началото на годината във ВМЗ е имало предложения за работа, но част от тях са били за други градове и служителите не са могли да се възползват от тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Батя
преди 10 години
Това ли е разумното решение г-н Стойчев?Да потопим и друго предприятие, а после и следващото и т.н. докато фалираме и държавата? Но поне няма да се наложи да взимате трудни, радикални и наистина икономически ефективни решения!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още