IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият ръст на заетостта остава основен проблем на България

МОТ класира страната ни в групата държави, които не успяват да достигнат предкризисните равнища на заетостта, а за еврозоната това е ключово предизвикателство

16:43 | 03.06.13 г. 1
Слабият ръст на заетостта остава основен проблем на България

България е сред държавите с несъществени темпове на подобряване на заетостта, заради които нивото й не е възможно да достигне предкризисните равнища, предупреждават от Международната организация по труда (МОТ).

Подобна тенденция се откроява в 24 от 65-те държави, включени в изследване на организацията. В 22 държави заетостта продължава да намалява, като повечето от тези страни (общо 18) са развити, а над половината от тях са членки на еврозоната, посочва се в доклада. Това значително затруднява изпълнението на целите за заетост в стратегията Европа 2020 (75% за възрастовата група 20-64 години), включително и целите за България (76%).

В останалите 19 държави нивото на заетостта се е възстановило до предкризисните равнища. Тези страни са предимно от развиващия се свят, а сред тях са Аржентина, Турция, Румъния, Бразилия, Чили, Люксембург, Тайланд, Швейцария и други.

Заетостта в развитите икономики няма да се възстанови до предкризисните нива до 2018 г., като се вземе предвид застаряващото население и ръста на средната възраст на работната сила, прогнозира още МОТ.

Темповете на възстановяване на заетостта в развиващите се икономики за значително по-бързи в сравнение с развитите и ако те се запазят, в развиващите се икономики се очаква нивото й да се възстанови до предкризисните равнища към 2015 г., докато в развитите – след 2017 г., посочва се още в доклада. Очаква се обаче ръстът на трудоспособното население в развиващия се свят също да се забави.

Докато не се смени курса на политиките, броят на безработните в глобален мащаб ще продължи да се увеличава, предупреждават още експертите. Към 2015 г. безработните ще се увеличат до 208 млн. души от 200 млн., колкото са в момента, а към 2018 г. се очаква безработните да достигнат 214 млн. души.

През 2012 г. нивото на безработицата в световен мащаб достигна 5,9% и се очаква тази година да отбележи лек ръст до 6%, посочват от организацията. „Като се имат предвид тенденциите на пазара на труда, има голям риск дисбалансите да станат структурни, което ще ги направи трудни за отстраняване“, коментират експертите.

„В допълнение много от работниците се обезкуражават и не си търсят активно работа. В резултат се засили напрежението в някои от страните, особено в Югоизточна Европа, Южна Азия и Арабския регион“, пише още в анализа.

За да се върне заетостта на нивото преди кризата в глобален план, са необходими 30 млн. работни места, посочват от МОТ. Към края на последните три месеца на миналата година нивото на заетост в глобален план беше 55,7%, припомнят от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
alexs
преди 10 години
Докато живеем в неолиберален модел няма да има голям ръст на заетостта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още