IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюлетините, открити в печатницата край Костинброд, се оказаха 480 хиляди

Каква част от тях обаче са годни ще стане ясно след експертиза, заявяват от Софийска градска прокуратура

16:56 | 07.06.13 г. 2
Бюлетините, открити в печатницата край Костинброд, се оказаха 480 хиляди

Приключил е огледът на бюлетините, открити в печатницата в Костинброд, съобщиха на брифинг тримата наблюдаващи прокурори от Софийска градска прокуратура - Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев. Общо 480 хил. са иззетите бюлетини от печатницата в Костинброд.

Припомняме, че скандалът избухна в деня за размисъл и по първоначална информация бюлетините бяха 350 хил.  По време на брифинга днес стана ясно, че 170 хил. от бюлетините са били нарязани, съобщи агенция "Фокус". 

Откритите бюлетини са били предназначени за всички избирателни райони в страната и в чужбина. За някои региони има повече отпечатани бюлетини - например за Кърджали и Благоевград, разкри Ваня Стефанова. Тя обясни още, че до две седмици ще приключи експертизата колко от бюлетините са били годни, колко не и по какви причини. 

Роман Василев допълни, че е имало три сигнала до прокуратурата по отношение за намерението тези бюлетини да бъдат използвани. 

„Назначена е компютърно-техническа експертиза на машината, за да се установи колко бюлетини са били изпечатани. Тя още не е готова”, коментира още Стефанова и допълни, че чисто технологичният процес включва нарязване и сгъване.

"Ненарязаните бюлетини след една кратка обработка биха могли да придобият вида на останалите нарязани”, посочи прокурорът.

Разпитани са голям брой хора, свързани с конкретното дело за намерените в Костинброд бюлетини, сред които и главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков, обясни Роман Василев. „Няма как да коментираме конкретни обяснения в този момент. Ако плащате 8,43 млн. бюлетини, смятате ли, че трябва да поръчате още 480 хил. и кой е този, който ще ги плати?”, попита още прокурорът и допълни, че по договор от печатницата са излезли точно толкова бюлетини, колкото са били заявени – 8,43 милиона.

Вижте във видео файла какво каза още Роман Василев пред камерата на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
КЪДЕ Е ОБВИНЯЕМИЯ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
А колко са мафиотските групировки, на които се отчетитате, господа от прокуратурата!Прокуратурата брои бюлетини!Срам! Българската прокуратура е на ниво първи клас, учи се да брои!Прав е Кеворк Кеворкян, появи се нова партия, Партията на прокурорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още