IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Др. Стойнев: ВМЗ-Сопот трябва да остане държавно предприятие

Министерството на икономиката е поело ангажимент да съдейства за намиране на дългосрочни поръчки и оборотни средства

16:53 | 13.06.13 г. 1
Др. Стойнев: ВМЗ-Сопот трябва да остане държавно предприятие

ВМЗ-Сопот да остане държавно предприятие ще бъде целта на Министерството на икономиката и енергетиката. Идеята е хората да работят и да получават достойно заплатите си за труда, който полагат, каза министър Драгомир Стойнев пред журналисти след посещението си в предприятието, съобщава агенция "Фокус”.

Министърът се срещна със синдикалните лидери, ръководството на завода и посети работниците по цеховете.

Според него усилията на държавата трябва да са в посока ВМЗ-Сопот да остане държавно предприятие, като за целта са изготвени краткосрочни и дългосрочни мерки. В краткосрочен план икономическият министър е поел ангажимент работниците да получат заплатите си, а дългосрочно - предприятието да разполага с необходимите оборотни средства, така че да може да изпълнява своите поръчки.

„Като дългосрочни действия отговорно заявявам, че ще помагам на ръководството за намиране на дългосрочни поръчки. В момента ВМЗ има поръчки, но няма оборотни средства.”, каза Стойнев.

Преди десет дни Стойнев заяви, че може да се търси кредит от друго държавно предприятие, за да се подпомогне ВМЗ.

Финансовото състояние на дружеството е много тежко – задълженията му са в размер на 170 млн. лева, от които към държавата са над 60 млн. лева. Всички активи на ВМЗ са ипотекирани, а компанията няма никакви оборотни средства.

Очаква се конкретно решение за ВМЗ да има в средата на следващата седмица стана ясно след заседанието на Министерския съвет.

Междувременно Валентин Никифоров, зам.-председател на КНСБ и председател на стачния комитет в завода, съобщи, че утре (14 юни) предстои среща в „Кинтекс”, за да се намери спешно решение за изплащане аванс на работниците. „Идеята за обединение с „Кинтекс” е стара“, каза Никифиров. Ако ВМЗ се обедини с тях, може да излезе в несъстоятелност, тъй като задълженията на предприятието сега са между 170 млн. и 180 млн. лева, а активите 118 милиона лева.

КНСБ са предложили правителството да може да анулира старо задължение на предприятието в размер на 30 млн. лева от времето на Жан Виденов. От синдиката настояват и за разследване на изнасянето на скрап и в момента. Те са подали и още два сигнала, касаещи пожар, унищожил работно облекло на стойност 2,5 млн. лева, както и сигнал за така наречена френска гилза. Трите сигнала са подадени в Министерството на икономиката и енергетиката, оттам и в ДАНС.

КНСБ настоява за оставката на целия мениджърски екип на ВМЗ-Сопот. Според синдикатите повече от половин година работниците от ВМЗ слушат само обещания, а икономическото им състояние се влошава. Няма оздравителен план за предприятието, а единствено съкращения.

Очаква се в началото на другата седмица синдикатът да предприеме решителни действия - протест, стачка или гражданско неподчинение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Добра идея, само дето няма държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още