IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Сяров: България има шансове да се превърне в транспортен хъб на Балканите

Трябва да бъдат изградени и хидросъоръжения, които да осигурят целогодишна плаваемост по реката, твърди експертът

09:44 | 14.06.13 г. 1
Л. Сяров: България има шансове да се превърне в транспортен хъб на Балканите

„Имаме всички шансове да се превърнем в транспортен хъб на Балканите. Пускането в експлоатация на "Дунав мост" 2 ще спомогне за развитието на транспортната и кохезионната политика на региона. Това съоръжение ще отвори много международни връзки“, каза в ефира на Bulgaria On Air експертът в областта на транспорта и логистиката Любомир Сяров.

Въпреки това обаче, винаги, когато става дума за проекти с важно икономическо значение, е необходимо да се гледа глобално, а не да се работи на парче, допълни той.

„За постигането на оптимални резултати трябва да бъдат изградени и хидросъоръжения, които да осигурят целогодишна плаваемост по реката. Построяването на даден терминал не означава, че той задължително ще се използва. Важно е да се мисли и за обслужването, логистиката и цялостната организация на работата на обекта. Например в Словения можеш да купиш винетка още на самия мост“, поясни Сяров.

По думите му България е една от малкото страни без интермодален оператор, който да събира всички съпътстващи услуги и носи отговорност за неизпълнението им. „Подобна структура, разбира се, не може да бъде държавна. Участието на държавата трябва да се изчерпва до осъществяването на контрола“, каза още експертът.

Според него в момента железопътната инфраструктура в страната е натоварена едва 30%. „Огромният трафик на товари се извършва с камиони. Ако това се промени, ще има много по-малко задръствания, ще бъде по-екологично, а жертвите на пътя няма да са толкова много. Отделно, пътните настилки ще се рушат по-бавно“, обясни още Любомир Сяров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 10 години
Празни общи приказки.Колкото до Дунав Мост || не искам да съм лош пророк, но не виждам кой ще минава по него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още