IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Трябва да спасим енергетиката, преди да я реформираме

В парламента дискутират плана "Орешарски", макар и някои от мерките още да не са получили одобрение на заседание на Министерския съвет

12:43 | 19.06.13 г. 17
Стойнев: Трябва да спасим енергетиката, преди да я реформираме

Енергетиката е доведена до колапс и сме изправени пред срив. Причината за това състояние е липсата на дългосрочни реформи, защото не е имало политическа смелост за прилагането на тежките решения, обяви беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред народните представители.

В Народното събрание започва обсъждането на мерките за стабилизиране на икономиката, предложени от кабинета „Орешарски“. Планът не е внесен в деловодството на парламента, а част от мерките - дори и не са одобрени на заседание на Министерския съвет. Проектът за еднократна помощ за първокласниците например ще бъде обсъден по-късно днес на заседанието на Министерския съвет. 

Пред депутатите Стойнев отговори на обвинения, че мерките са краткосрочни с категоричното, че те са спешни, а целта е да бъде спасена енергетиката, преди да бъде реформирана. 

Стойнев представи и преглед на енергетиката за първите пет месеца на годината – производството на електричество намалява с 25%, а потреблението – с 10 на сто. В същото време обаче производството на енергия от възобновяеми източници се увеличава с 50 на сто.

Стойнев посочи и съотношението на потреблението – 70% е от битовите потребители и само 30% - промишлеността. Това съотношение ясно показва каква е икономиката ни и тя няма да понесе още шест месеца безвремие, заяви още министърът. 

Според него добавките в таксата за пренос (за зелена енергия, невъзвръщаеми разходи и за високоефективно комбинирано производство) правят непродаваема българската енергия. Загубите са в размер на 1,5 млрд. лева от началото на тази година. Изваждането на добавките и намаляването на таксата за пренос ще освободи мощностите и ще запази работни места.

Освен това в решенията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) необосновано се прехвърлят разходи за инвестиции от частния бизнес към обикновения потребител.

Припомняме, че преди дни Стойнев представи модел, който да доведе до намаляване на цената на електрическата енергия – както за бита, така и за промишлеността. Мерките в него включват намаляване на студения резерв и провеждане на търгове между централите за покупката му, както и да е се изкупува цялото количество от заводските централи по преференциални цени. Сред идеите на новото правителство е и намаляване на таксата за пренос, което да стимулира износа на електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 1
deBill
преди 10 години
и Жан Виденоff същото го каза едно време.Нищо ново ли няма да научите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Положението е скандално ! СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Какво обаче значи според Стойнев да я спасим? Да я подарим на Русия ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
"Стойнев: Трябва да спасим енергетиката, преди да я реформираме" - грешка "***"! Такъв ви е манталитета в бсп. Запазвате статуквото в интерес на Мафията!!АЗ: Трябва да реформираме енергетиката, за да Я спасим!Разбиваме статуквото, за да е в интерес на потребителите, а НЕ на Мафията!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 10 години
Ама не мога да се сдържа от тия тъпотии днес : Пример че : България 1990-1997 г. .Партийното ръководство ведро ни овещаваше че няма смисъл да си продаваме предприятията на безценица , трябва да ги оздравим и чак тогава при много изгодни оферти ще ги преватизираме . Тъпия електорат пляскаше с ръце а другарите КРАДЯХА КАТО ЗА ПОСЛЕДНО . Та за да нямаме къса памет - те това ни чака и сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Припомняме, че преди дни Стойнев представи модел, който да доведе до намаляване на цената на електрическата енергия както за бита, така и за промишлеността."Да си припомним че това НЕ Е МОДЕЛ НА СТОЙНЕВ !:) Не е коректно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
data
преди 10 години
баси еднаквия сценарии : БДЖ първо ша я спасяваме а после ще я преструкторитаме , НЕК първо ша я спасяваме а после ще я преструкторитаме . г-да социалисти : ЗА ЧИЯ СМЕТКА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още