IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Бразилия ескалира

В Турция също се проведоха нови протести и се стигна до сблъсъци с полицията

15:14 | 23.06.13 г. 3
<p>
	Протестиращите и полицията се сблъскаха в Бело Оризонти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращите и полицията се сблъскаха в Бело Оризонти. Снимка: Ройтерс

До сблъсъци с полицията се стигна в бразилския град Бело Оризонти по време на протест, в който участваха над 100 хиляди души. Стотици хиляди демонстрираха и в други градове, въпреки вчерашния призив на президента Дилма Русеф за прекратяване на уличните демонстрации и вандализма, съобщи телевизия Bulgaria on Air.

Част от протестиращите се опитаха на няколко пъти да стигнат до местния футболен стадион, където се провеждаше мача от турнира на „Купата на конфедерациите” между Мексико и Япония. Полицията блокира всички подстъпи към спортното съоръжение и използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу някои от участниците в протеста.

Хиляди запалянковци бяха принудени да изчакат в стадиона докато обстановката се успокои. И сред протестиращите, и сред полицаите има ранени.

Протести се проведоха и в град Салвадор, също домакин на мач от „Купата на конфедерациите”. Предимно мирни демонстрации имаше в още няколко града, включително Сау Пауло.

Преди ден президентът Дилма Русеф обяви няколко социални реформи в опит да успокои милионите, които продължават да изпълват улиците на големите градове в Бразилия. Първоначално протестите избухнаха заради повишените цени в транспортния сектор, но бързо прераснаха в гняв заради корупцията и колосалните средства, похарчени за организирането на Световното първенство догодина и Олимпийските игри през 2016-та.

Огромен протест е планиран за утре в Рио де Жанейро.

Същевременно в Турция насилието отново изригна. След няколко дни на относително спокойствие в Истанбул снощи отново имаше демонстрация на пл. Таксим, а полицията използва водни оръдия, за да разпръсне участниците в протеста срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Според свидетели полицията е използвала и сълзотворен газ срещу хората, докато участници в протеста са призовавали органите на реда да не ги предават.

Демонстрации имаше и в столицата Анкара, където полицията също е използвала водни оръдия.

По-рано Ердоган, който беше на посещение в черноморския град Самсун, коментира, че “безредиците са в ръцете на враговете на Турция”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Благодаря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
Много "оригинално"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Всичко се прави от платени провокатори на ГЕРБ, целящи да дестабилизират света за да дойдат пак на власт! Бойко е изкарал милярди с куфари към бразилия и турция на борда на отряд 20 и е раздал по 20-30 лв на протестиращите там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още