IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще останем до оставката на правителството обещават протестиращи на 15-я ден

Отново пред НДК беше организиран и контра протест - в защита на кабинета на Пламен Орешарски

21:17 | 28.06.13 г. 5
Ще останем до оставката на правителството обещават протестиращи на 15-я ден

И на петнайсетия пореден ден на протести в столицата се събраха хиляди с искания за оставката на кабинета "Орешарски" и промени в Изборния кодекс. Протестиращите носят плакати с надписи „Не ме гонете от България”, „Бунтът е езикът на тези, които остават нечути”, „Вие сте луд с пистолет", "Всеки луд с пистолета си".

Протестиращите заявиха, че няма да се откажат, докато премиерът Пламен Орешарски не подаде оставка, действията им ще останат мирни. Протестите започнаха още от сутринта с инициативата "на кафе пред парламента". 

Предизвикани от поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров по-рано днес, мъж и жена изиграха етюд, в който дамата играеше медицинска сестра, а мъжът носеше маска на Сидеров и беше облечен в усмирителна риза. Мъжът буйстваше, а медицинската сестра го усмиряваше.

Припомняме, че Волен Сидеров предизвика скандал тази сутрин на влизане в Народното събрание, като се опита да извърши и "граждански арест" на полицай. После камерите запечатаха, че депутатът е въоръжен и влиза в парламента с пистолет. 

По време на протеста тази вечер пред Министерския съвет други недоволни "показаха" мръсното бельо на политиците.

Обстановката в района е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, на Президентството и на Народното събрание.

Очаква се по-късно шествието да се насочи по обичайния си  вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", после към  централите на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Паралелно с протеста срещу правителството на Орешарски в София се проведе и демонстрация в подкрепа на кабинета „Орешарски”. На контрапротеста са били спрени няколко момчета за проверка на документите – т.нар. профилактика, предаде bTV.

Повечето от тях се оказали без лични карти. Процедурата е да бъдат закарани до районното управление, където да им бъде снета самоличността. Една доста голяма група организирано се е изнесла от протеста, като хората са обяснили, че са от Самоков и са пристигнали заедно.

На протеста са дошли и представители на Столичната община, които да проверяват дали събралите се имат разрешение за протест. Оказало се е, че няма такова разрешение. 

Агенция "Фокус" отбелязва, че в страната също се организират протести. За близо час е блокирана централната жп гара в Пловдив. С викове „Оставка”, „Избори”, „Мафия”, „Варна, събуди се” и призиви към случайно минаващи граждани да се присъединят, премина протестът във Варна. Шествието премина по бул. „Мария Луиза”, бул. „Вл. Варненчик”, ул. „Г. Бенковски”, „Сливница”, ул. „Пирин”, бул. „Цар Освободител”. Протестът приключи пред централата на БСП. 

Същинска какофония огласи площада пред сградата на общината в Бургас при днешния протест срещу кабинета „Орешарски”. Наред с традиционните призиви за оставка и мафия се чуваха и не толкова традиционните за региона чамове. Хората бяха въоръжени със свирки, вувузели, кречетала, а тези, които отчетоха липса на „музикални инструменти”, извисиха глас на площада. 

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ей това съм почти сигурен, че само няколко адвоката са го изчели... за политиците съм сигурен че не са -има и признание на Английски мин. дето го е разписал... че НЕ ГО Е ЧЕЛ! - по някакво местно радио по повод предизборна кампания - ако ти е интерестинг мога да ти го намеря!а тези дето са го писали са го чели само на части!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Като си падаш по четенето, вземи да прочетеш Лисабонския договор.Ясно е казано, държави няма!Само дето постепенно ни разпределят на провинции. И нашата ултра дясна / представляваща се за лява/ партия ни води с постоянно упорство към дъното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Ами то в учебниците си е описано всичко! :) Лошото е че все по малко се чете! Казано е: "Внимавай какво си пожелаваш да не ти се случи" ...и още ...."*** народ -слаба държава!" нямам какво да добавя.... :) ... Нека си се разхождат на воля! :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Vesko94
преди 10 години
Оредяха иначе протестиращите. Нещата отиват към затихване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
STRAHO
преди 10 години
"Ще останем до оставката на правителството обещават протестиращи на 15-я ден"Умрях от смях! Ами стойте си! :D:D:D На кой му пука!? Имат хората важни дела да вършат за бъдещето си! :) ...а вие си стойте! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още