IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търсене на отговори за цифровизацията

По-малко от два месеца преди стартирането й няколко основни проблема остават нерешени

16:24 | 04.07.13 г. 2
В търсене на отговори за цифровизацията

Цифровизацията на ефира ще бъде факт след 1 септември тази година. Или поне това обещаваха правителствoто на ГЕРБ и служебният кабинет. Обещава го и правителството на Орешарски. Въпреки това, няколко основни въпроса, свързани с въвеждането й, остават неясни и до този момент, а кабинетът е откровен, че не разполага с бързи и адекватни решения за тях.

Днес, по време на събитие в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ресорният министър Данаил Папазов представи приоритетите на ведомството и бъдещите му планове и политики. Той даде и по-подробна информация във връзка с бъдещето на електронното управление, но не успя да изчисти неяснотите около предстоящата (и дългоочаквана) цифровизация на ефира.

Ако допреди седмици той се оправдаваше, че не може да даде информация за цифровизацията, защото "информационните технологии не са сред неговата специалност", то днес, по-малко от 2 месеца преди официалния й старт, отговорите за нея са жизненоважни и все така недадени.

Когато говорим за цифровизацията на родния ефир, трябва да маркираме няколкото големи проблема, за които председателят на Комисията за регулиране на съобщенията алармира преди дни, а днес и самият министър Папазов призна за тях.

Единият от тях е делото, което Eвропейската комисия (ЕК) готви срещу държавата ни във връзка с провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър или за изграждането на така наречените мултиплекси. Припомняме, че в началото на годината служебното правителство даде седмия мултиплекс на сателитния оператор “Булсатком”. На този етап обаче наказателната процедура срещу страната ни не е прекратена.

Запитан от Investor.bg днес министър Папазов коментира, че е създадена работна група за решаването на проблема. Но ще има ли съдебен процес, докъде е стигнал диалогът с Брюксел и какви могат да бъдат щетите за България - това са подробности, които остават неизяснени.

Вторият проблем са средствата, които трябва да бъдат дадени на Министерството на отбраната за освобождаването на честотен ресурс, нужен за самия процес на цифровизацията. Министър Папазов не скри, че конкретният проблем седи на дневен ред още от 2007 година. Още от тогава е било ясно, че пари за освобождаването на честоти липсват и отделянето им ще бъде трудно. Бившият зам.-министър на транспорта Валери Борисов, който отговаряше пряко за ресор "информационни технологии",  предупреди, че са нужни близо 150 млн. лвза честотите.

"Проблемът с честотите е много сериозен. Аз чувам да се говори за различни суми, които трябва да се дадат на военните за освобождаването на ресурса. Някои казват цифри между 100 и 200 млн. лв. Всъщност трябва да се отделят близо 30 млн. лв. за освобождаването на обхвата от 800 мегахерца от военните", обясни подробно проблема Папазов.

По негови думи Министерството на финансите не е предоставило и няма откъде да отпусне търсените близо 30 млн. лв. Той уточни, че работна група от трите министерства – на транспорта, отбраната и финансите, търси решение на сложния казус. Кога ще бъде решен той, откого ще се търси помощ за справянето с него и откъде ще бъдат отпуснати средствата, са въпроси, които стоят на дневен ред, засега без отговори.

А какво се случва с декодерите за социално слабите?

Припомняме, че цифровизацията на телевизионния екран е задължителна съгласно поетите ангажименти от страната ни към Европейския съюз. От 1 март цифровият сигнал вече е включен, като до 1 септември телевизионната картина ще се предава и чрез цифров, и чрез аналогов сигнал. На 1 септември обаче аналоговият сигнал се спира и старите телевизори няма да могат да предават телевизионните канали.

За да не останат хората с "черен екран", е необходим телевизор, който да предава цифров сигнал или поставянето на специален декодер. Справка на пазара сочи, че цените на декодиращите устройства започват от 40 лв. и стигат до 70-80 лв.

Министерството на транспорта се погрижи социално слабите, които получават енергийни помощи, да получат ваучери за устройството. Така около 260 хил. души ще  имат право на безплатен декодер от държавата.

Обществената поръчка за доставка на декодери за регионите Северозападен, Североизточен и Южен централен беше обявена в края на 2012 г. Министър Папазов увери, че до края на следващата седмица договорите за доставка на декодерите ще бъдат подписани. Той обеща, че от 15 юли над 85 000 социално слаби ще получат ваучери, с които да могат да си вземат декодерите от една от трите вериги за техника - “Зора”, “Техномаркет” и “Технополис”.

Проблем обаче остава обществената поръчка на Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен. Процедурата за нея бе забавена, а по този начин, съгласно тръжните условия, декодиращите устройства за 86 500 социално слаби трябва да бъдат доставени до 20 декември. 

Ако следваме пътя на логиката, това ще рече, че за периода 1 септември - 20 декември над 86 хил. души, които присъстват в регистрите на социално слабите, няма да имат декодери. Следователно няма да имат и телевизия.

“Ще направим всичко възможно обществената поръчка да приключи до 1 септември и хората да си получат декодерите”, обеща министър Папазов днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 10 години
До кога ще си играят на обещания без конкретни срокове!? И какви са тези суми;от 100-200мл.до 30мл.лева?Кой точно прави тези разчети и не може или не иска да ги изпълни?!И има ли кой да му потърси обяснения и още нещо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Иде ли?и В очакване на Годо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още