IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са първите стъпки за повишаване на младежката заетост

Представители на младежки организации ще предлагат мерки за насърчаване на заетостта и разпределението на договорените 100 млн. евро по това перо

18:51 | 09.07.13 г. 27
<p>
	<em>Беше проведена първата дискусия за младежката безработица на тема &bdquo;Имат думата младите&rdquo;.</em> Снимка: БТА</p>

Беше проведена първата дискусия за младежката безработица на тема „Имат думата младите”. Снимка: БТА

Междуведомствена работна група ще изработи пакет от мерки, които да гарантират младежката заетост у нас, на базата на които ще се разпределят договорените 100 милиона евро, предназначени за насърчаване на заетостта при младежите за нашата страна.

На базата на изработените мерки ще бъде изготвена рамката за разпределяне на средствата за наемане на младежи у нас в следващите три години.

Това стана ясно по време на дискусия за младежката безработица на тема „Имат думата младите”, на която взеха участие заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Представители на различни младежки организации поставиха на дискусия свои предложения, свързани с намаляването на безработицата сред младежите.

Публичната дискусия се проведе седмица след като Европейският съвет разгледа възможностите да се заделят още 2 млрд. евро към определените вече 6 млрд. евро от общия европейски бюджет за мерки, свързани с младежката заетост. Финансовият пакет е за страните, които са с младежка безработица по-висока от 25%. За България този процент е 28,3 на сто (за младежи до 24 години).

Европейските лидери се договориха да направят всичко необходимо, неработещите и неучащите младежи под 25 години да получат работа, стаж или допълнителна квалификация до четири месеца след завършване на образованието си, както и част от еврофондовете да бъдат пренасочени към младежка заетост. Предвижда се тези финансови средства да бъдат изразходвани през първите две години от програмния период 2014-2020 г.

„Инициативата за младежка заетост” трябва да бъде напълно завършена до януари 2014 година. Необходимо е до септември Министерството на труда да излезе с конкретни мерки, които да представи пред Европейската комисия до края на годината, уточни заместник-министърът.

Европейската инициатива „Гаранцията за младежта” ще обхване младите хора на възраст между 15 и 24 години, които не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение, поясни заместник-министърът. Янкова уточни, че работната група ще работи в пет насоки при формиране на конкретните мерки за младежите – за консултиране, квалификация, ключови компетенции, субсидирана заетост и развитие на предприемаческите умения.

Заместник-министърът отчете и последните данни за равнището на младежката безработица у нас. През юни нивото без работа са 19,6% от младежите до 29 години, като половината са с основно или по-ниски образование и едва 10 на сто са с висше.

Предложенията на младежите

Представители на младежки организации се поинтересуваха от възможността заделените 100 милиона евро да отидат за насърчаване на предприемачеството, така че даден бизнес проект да получи директно финансиране.

Беше поставен и въпросът дали ще се финансират директно клъстери и бизнес инкубатори и как ще се гарантира приемствеността при работодателите. Друго предложение, което обаче няма как да получи подкрепа без законови промени и такива в учебния процес, е за взаимстване на така наречената програма „сандвич“ във Великобритания, която предвижда прекъсване на образованието след втората година, за да се премине директно към практика и стажуване.

Що се отнася до почасовата заетост за учащи, стана ясно, че държавата няма как да плаща два пъти за студенти – веднъж като издръжка за обучение и втори път - като субсидирана заетост. На дискусия обаче ще се постави възможността за въвеждане на стажантски договори, така че след завършване на образованието младежите веднага да се включат  на стаж при самия работодател.

Сред дискутираните от работната група мерки се очаква да намерят място и въвеждане на дуалната система, включваща обучение на терен, както и разработване на система за валидиране на неформалното обучение, обеща заместник-министър Янкова. Тя напомни, че на второ четене в Народното събрание вече са заложените промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, според които ще се намали данъчната основа за работодатели при наемане на младежи.

Въпросите на работодателите

Представители на бизнеса се интересуват дали държавата може да поеме изцяло осигуровките за наетите по дадена програма служители включително и дължимото на държавата. Поставя се въпросът дали наставникът, който обучава стажанти, ще бъде финансиран поне частично за труда си.

Основен проблем пред бизнеса е и воденето на документацията и цялостната административна работа по участието в проектите. Беше направено запитване от работодатели за осигуряване на лице от държавата, което да придвижва тромавата документация, свързана с проектите.

Бизнесът също така предлага да се помисли за възможност неправителствени организации да осъществяват допълнителни обучения срещу целево финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Картел ? Незнам . Вероятно . Но имай в предвид че Лидъл и Кауфланд са с един собственик доколкото знам аз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ясно, че е остъргана от цялата верига, но не разбрах защо така се получава (освен ако не става въпрос пак за картела)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
да бе 40-50 % надценка на българските стоки - дали не е решение ? нали тази надценка е остъргана от цялата верига ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Ако някой иска да помогне по въпроса с безработицата : игнорирайте веригите !"-----------------Това също не ми изглежда решение - то по тая логика, ако игнорираме и тракторите и комбайните сигурно още повече работа ще има... :) Не е ли по-добре да се задължат някои категории предприятия (търговските примерно), да наемат хора на половин работен ден?! Така ще има работа за двойно повече хора. Вярно, на двойно по-ниски заплати, но пък това е нискоквалифицирана работа и така на всеки ще му остава време да се квалифицира и да търси по-добра работа (като под по-добра може да се има предвид и на цял работен ден).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Е, ако проблема е в търговските вериги (образували явен или неявен картел) въпроса е ясен. Но тогава не казвай, че проблема е "поради ограничено местно производство" - дори и то да е ограничено, вноса не е. Така че проблема остава да е в търговския картел. Нека не смесваме нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
По научно му - изнасят добавената стойност извън страната . Ако някой иска да помогне по въпроса с безработицата : игнорирайте веригите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 10 години
Говорим за търговски картели. През следващата година купуват евтино и продават скъпо. Сметни примерно 30 % на 80 ст и 30 % на 1.60/ даже при втората цена маржа е по-голям/. консумацията е една и съща, а поради ограничено местно производство цената е висока. Сега това се прави с доматите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Извинявай, но специално за картофите, би ли обяснил, дори и да кажем че БГ производителите бъдат извадени от пазара, какво пречи следващата година (когато цените според теб трябва да станат двойни), да се внесат от друго място? Все пак, нали няма в цял свят (или поне Европа) да се случи това, което се е случило у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
Абсолютно ! Безработицата се дължи на купищата *** изисквания към производители който реално доведоха до монополизирания на пазара в много на брой сектори . Често давам за пример кремвиршите - та благодарение на хилядите изискванията на ХЕИ цената им от 2-4 лв стигна 8-12 лв а производители те им се свиха до 2-3 в рамките на страната . Та докато не се разчупи този модел няма как да има решаване на проблема с безработицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
space-man
преди 10 години
Това не се отнася за вас. С тези програми се подпомагат основно търговски вериги и допринасят единствено за монополизиране и картелиране на пазара от тях, със всички произтичащи от това последици за българското производство.С дъмпинг на определени продукти, например картофи за един сезон/потребителите се радват на ефтинййката/ убиват българското производство и следващата година посевите са многократно по- малко. Цените са двойни и тройни и печалбите съответно а *** се чуди защо е поскъпнал компира и никой неще да сади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още