IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Диалогът между партиите ще реши политическата криза

Президентът преряза лентата на последния участък на магистрала "Тракия"

11:33 | 15.07.13 г. 4
Плевнелиев: Диалогът между партиите ще реши политическата криза

Липса на диалог – така определи президентът Росен Плевнелиев ситуацията в момента в страната след официалната церемония за откриване на магистрала „Тракия”. Именно в диалога е решението на тази тежка политическа ситуация, смята той.

"Магистрала „Тракия“ показа, че българите могат да градят мостове. Българският политически елит обаче изгори всички мостове. Ситуацията е много тежка и трудна и изходът минава единствено и само през диалог, желание за компромис и ясни ценности, върху които да стъпим“, заяви президентът. 

Двете най-големи партии, които са с проевропейски виждания, не желаят да комуникират помежду си, не се вижда и желание за диалог, изтъкна още Плевнелиев и допълни, че в момента работата на Народното събрание се крепи на „ултранационалистическа партия”, която нарича европейските институции „колонизатори”. „Днес те са в парламента, но утре може и да не са”, допълни президентът и посочи, че сегашните управляващи са предпочели именно тази партия, но не и помощта на най-голямата опозиционна партия в парламента. 

Президентът гарантира, че ще работи за диалог между политическите партии, който може да стане и в пленарната зала, и при разговори между политическите лидери.

Плевнелиев заяви, че протестите на гражданите са за ценности и политиците също трябва да заявят своите ценности, да застанат зад тях и да ги защитят. „Не даваме доказателства за ценностите, които изповядваме”, допълни още президентът.

В коментар по отношение на писмото на посланиците на Германия и Франция Плевнелиев призова да не се разграничаваме от останалите европейски държави. „ЕС е нашият дом”, допълни той.

Минути по-рано приключи и официалната част от откриването на магистрала „Тракия”. Лентата на трасето символично преряза президентът Росен Плевнелиев и регионалният министър Десислава Терзиева. Водосвет бе отслужен от сливенския митрополит Йоаникий и старозагорският митрополит Галактион.

В своята реч Плевнелиев изтъкна, че приоритетите сега ще бъдат пътищата в Северна България. "Ще направим „Хемус”, ще довършим „Струма”. Това са отново 60 км на година и по това ще познаете прогреса. Така, както е зададена посоката и виждаме смисъла така трябва да знаем, че в демократичното общество магистралите дават хляб, но и са израз на солидарността”, обяви той.

По думите на Плевнелиев 2012 година е била годината на автомагистрала „Люлин”, 2013 година – на автомагистрала „Тракия”, а 2014 година - автомагистрала „Марица”. 2015 година пък ще бъде на автомагистрала „Струма”.

Магистрала "Тракия" с обща дължина от 360 километра е проектирана още преди 40 години. Последните километри обаче са изградени едва преди броени дни с помощта на европейски средства. Трасето е част от Паневропейския коридор VII. На този етап магистралата няма да бъде ползвана от автобусните превозвачи заради липсата на бензиностанции в участъка с дължина от около 180 километра в последните изградени участъци. 

Максималната скорост по новите участъци на "Тракия" ще бъде 140 километра в час. Така пътят до Бургас се скъсява до около 3 часа и половина, сочат изчисленията на експертите от Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението по цялото трасе на магистралата ще бъде официално позволено в 14 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 10 години
Нали е мижитурка е зависим от мутрите и мафията Плевнелиев няма смелост да каже , че истинската причина за кризата се нарича Б.Б. и се върти като фурнаджийска лопатка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Правителството избра да каже истината за ГЕРБ и изведнъж било реваншистко. Важното е да заработи правителството и ще се усети подобрение на условията на живот в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
sonka.74
преди 10 години
Плевнелиев обърна палачинката - вече не предсрочни избори, а преговори между парламентарно представените партии щели да решат изхода от кризата! Но ББ разбира само от директен изказ - затова да каже, че ГЕРБ трябва да се върнат и да започнат да работят в парламента, за което са избрани и пратени там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече 5г. лихвите в България са високи заради картел. Ако креди се дават на 10%, а депозити са на 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки (Уни, Райф, ДСК) като мафия. Те умишлено подготвиха кризата, като искаха да ме накиснат и мен докато работих в БНБ с контрол на съзнанието. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". Нали с Орешарски, Чобанов пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фонд. борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още