IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДСБ: Кабинетът приготвя пари за задкулисни финансови ангажименти

Президентско вето върху промените в бюджета би било прецедент, заяви Йордан Цонев

10:56 | 22.07.13 г. 6
ДСБ: Кабинетът приготвя пари за задкулисни финансови ангажименти

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев не очаква президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджета за тази година, както настояха партиите от реформаторския блок.

В интервю за БНТ Цонев заяви, че това би било прецедент и не може да се пречи на кабинета да работи по свое виждане. "Напълно наясно сме какво налага промени в бюджета, но на нашите критици не е ясно", коментира Цонев и изтъкна кои са икономическите и фискални причини за актуализацията.

По думите му те се свеждат до четири пункта. "Макроикономическата прогноза за развитието на страната е коригирана от всички международни и български институции, ще бъде доста под 1% и няма как да се изпълнят прогнозите в бюджета. Към петмесечието има повече приходи от миналата година с 1,8%, а трябва да бъдат със 7,8%. Има и 6% изоставане на темпа за завишаване на приходите", обясни Йордан Цонев.

"В рамките на тази година единствено нещо, което можем да направим, е да се съкратим разходи, които може да бъдат съкратени, и това вече е направено. Финансовият министър още в началото на мандата съкрати разходите на всички ведомства с 5%. В разходната част има неща, които не са предвидени поради лошо направени прогнози и бюджет, другото е логиката, изповядвана от Симеон Дянков за управление на рисковете в бюджета“, заяви Цонев.

По-късно днес правителството се събира на извънредно заседание, за да обсъди актуализацията на държавния бюджет за тази година. Намеренията на кабинета да актуализира Бюджет 2013 бяха обявени в началото на месеца, след като премиерът Пламен Орешарски съобщи, че се очертава неизпълнение между 1 и 2 милиарда лева. Предвижда се да бъде поет нов дълг от 1 млрд. лева. Очакваният икономически растеж е до 1 процент.

По повод планираната актуализация на бюджета депутатът от „Коалиция за България“ Георги Анастасов коментира пред БНР, че актуализацията се прави, за да заработи икономиката. "Не можеш да увеличиш заплатите без да започне да работи икономиката. Ако не ходиш на работа и не произвеждаш и не продаваш, няма как да се случи това. Една от мерките, които гарантират изпълнението на бюджета, е освобождаването на износа на електроенергия. Една икономика може да работи само когато е стимулирана от бюджета. Скоро хората ще се убедят, че има огромен глад за електрическа енергия в света. За да работи производството, трябва да се разплати с бизнеса", посочи той.

Димитър Бъчваров от ДСБ коментира, че актуализацията не е необходима. „Абсолютно недоказана е необходимостта от актуализация на бюджета. Абсолютно не е доказана и необходимостта от вземане на нов заем от 1 млрд. лева. Полугодието приключи с положителен баланс. Аргументацията е, че в следващите 5 месеца можело да стане нещо, без да се казва какво. Първо един министър председател, един министър на финансите трябва да каже: "очакваме такива и такива негативни събития". Това не го чухме. Направиха се опити да се оправдават със задлъжнялост на държавата към фирмите с ДДС. Оказа се, че тези неща са абсолютно неверни. Фактически неверни! Примерно да се цитира, че се дължало за ДДС 776 милиона лв. Всеки месец държавата връща около 1 млрд. лв. ДДС. Има свръхзадлъжнялост около 300 милиона, но това не е нещо ново, не е повод за актуализация на бюджета...“, коментира Бъчваров.

По негови думи зад това се крие правителството да има един резерв, необвързан с разходите. „Не се говори за съкращение на нито един разход в бюджета. Там всичко ли е наред? Не може при дефицит 293 милиона, да се взима заем 1 милиард, от който половината да се слага в резерв. Това нещо навежда на мисълта, че се приготвят пари за някакви задкулисни финансови ангажименти. Бюджетът работи с приходни и разходни пера. Къде са разчетени тези пари?“, попита Бъчваров и повтори, че Реформаторският блок се надява президентът да наложи вето на актуализацията.

Според Владислав Горанов от ГЕРБ най-голям риск се крие в подхода за повече харчене на повече средства в нереформираните сектори и разплащането на сметки по този начин, защото дадени ведомства не могат да се вместят в бюджета си. Това действа демотивиращо на останалите. Той заяви, че дебат в НС за актуализацията е безсмислен, тъй като не са обявени политики в разходната част.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 10 години
МВР е с най-голяма издръжка... след това МО... при все, че почти няма армия. На мен ми е много чудно, ей така като обикновен гражданин, защо тези звена, особено на МВР, не се редуцират вместо да се тегли 1млрд. лв. кредит без държавата да има крещяща нужда от него? много ми е интересно защо плащаме за толкова много полиция, без очевидно да има нужда от нея в такива размери. И после била полицейска държава... в тая държава полицаи и таксита. Няма друго... ей Орех, пуснете ги тия с униформите по улиците да си вършат работата, защото само от глоби могат да се съберат достатъчно пари, вместо да се теглят кредити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Работеща икономика за тях е фирмите им да бъдат финансирани от общата каса! ;) Ако за техния паразитен "бизнес" няма финансиране то икономиката не работи. От тяхна гледна точка нещата са си така. Откровени са но разбира се не уточняват какво точно имат предвид. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
"Контрапротестиращите 20 души, журналистите 30"Ха ха ха Май не им стигат парите да си купят контрапротестиращи и затова смятат да ни окрадат допълнително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 9
IQ96
преди 10 години
до 2. Или си ***, или голтак (сори)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 24
lide
преди 10 години
След като стимулирането на икономиката не става от бизнеса - инвеститорите 90% са се покрили като в миши дупки за инвестиции и трупат на депозити без да се създава добавена стойност в икономиката, така ще е. То бива страх и стиснатост, зер да се не загуби нещо, ама толкова не бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
Chick-Chirick
преди 10 години
1."Коалиция за България Георги Анастасов коментира пред БНР, че актуализацията се прави, за да заработи икономиката."Тезата е интересна и си заслужава да се види как си представя една работеща икономика БСП...2."Една икономика може да работи само когато е стимулирана от бюджета."Дааааа. "...САМО когато е стимулирана от бюджета". Е вече е ясно, че наливането на пари във ВМЗ Сопот е било тест към обществото, което според БСП го е приело много радушно, затова сега предлагат цялата икономика да мине на този принцип...А колко глупости се изговориха по адрес на Дянков...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още