IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" бойкотира тристранката преди промените в бюджета

В актуализацията на Бюджет 2013 трябва да има нови политики, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров

12:51 | 22.07.13 г. 1
КТ "Подкрепа" бойкотира тристранката преди промените в бюджета

Националният съвет за тристранно сътрудничество, който трябваше да се състои непосредствено преди заседанието на кабинета за промени в бюджета, беше бойкотиран от КТ „Подкрепа” и по-големите работодателски организации, съобщава bTV.

Присъства само председателят на КНСБ Пламен Димитров, който заяви, че ще подкрепи актуализацията на бюджета, ако има пакет от социални мерки на стойност 200 млн. лв.

„КНСБ е предложил пакет от социални мерки за около 200 млн. лв., които синдикатът иска да чуе дали някой има намерение да ги финансира. От това ще се определи - дали сме съгласни с това, което се предлага, или не. Това ще определи дали в рамките на този дълг могат да бъдат финансирани смислени мерки, или някой ще прави други някакви, неясни за нас все още упражнения. Дали трябва да има дълг и колко да бъде той зависи от това как се планират приходите, доколко контарбандните канали могат да бъдат овладени", каза Пламен Димитров, цитиран от агенция „Фокус“.

Димитров заяви, че в актуализацията на Бюджет 2013 г. трябва да има нови политики. „Цялостната ревизия на бюджета трябва да има своята логика. Техническите причини са известни на всички, трябва да бъдат съобразени и никой не може да ги поставя под съмнение – по-малкият растеж на брутния вътрешен продукт, по-слабото потребление водят след себе си до очаквано занижение на предварително планираните приходи и предварителната макрорамка”, обясни той.

Лидерът на КНСБ посочи, че ще търси дали има промяна в политиките, тъй като "актуализацията на бюджета предполага, че трябва да чуем какво казва обществото не само през юни, но и през февруари".

В акцизите и ДДС от синдиката виждат резерви, които могат да бъдат събрани допълнително, особено върху горивата и алкохола, с които могат да бъдат финансирани разходи, обясни Димитров и допълни, че дали това ще се отрази допълнително на дефицита или не, предвид отделните сметки, предстои да се чуе.

По-рано днес КТ "Подкрепа" съобщи, че няма легитимен тристранен съвет, а материалите за срещата са получени в 10.02 ч., което е недопустимо и противоречи на закона.

Под прозорците на Министерския съвет, който заседава извънредно по актуализацията на Бюджет 2013, има и протестиращи, които скандират „Оставка” и „Мафия”. Свирки, вувузели и барабани допълват протеста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
aldy
преди 10 години
Пак изпълзяха разни кокали от гардероба. Тренчев ефенди до сега се беше сврял като плъх в дупката си и ни се чу, ни се видя, докато бившият СИКаджия вилнееше във властта. Сега тръгнал да прави същите мутренски номера - да бойкотира заради актуализацията на бюзжета. Не заради параметрите на актуализацията, а въобще заради това, че ще се прави актуализация. А тя е задължителна, най-малкото заради променената структура на министерствата. За да имат законен бюджет тези министерства, промяната в стуктурата трябва да бъде включена и в държавния бюджет. Ама кой да мисли за такива "дребни" неща. След като и проф. Вучева призна, че и тя е пропуснала тази подробност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още