IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри дефицит до 2% от БВП и нов дълг за 1 млрд. лв.

Министрите приеха актуализацията на Бюджет 2013

15:24 | 22.07.13 г. 25
Кабинетът одобри дефицит до 2% от БВП и нов дълг за 1 млрд. лв.

Актуализацията на държавния бюджет за 2013 година, която кабинетът одобри днес, увеличава дефицита от 1,3 на сто от БВП на 2% от БВП и предвижда емитиране на нов дълг от 1 милиард лева.

Правителството одобри актуализацията на Бюджет 2013 след около два часа обсъждания. Промените в Закона за държавния бюджет ще бъдат внесени още днес в Народното събрание. Кабинетът има готовност прекроеният бюджет да бъде разгледан на първо четене от парламента още тази седмица.

Предлаганите законови промени след извънредното заседанието на кабинета защити финансовият министър Петър Чобанов, който за пореден път увери, че предвижданият дефицит от 2% от БВП в края на годината няма да наруши фискалната дисциплина.

Чобанов определи политиката на ГЕРБ като „ненужно затягане на бюджета, пречещо на развитието на икономиката”. „Тя се характеризираше с изчерпани фискални резерви, липса на политики за растеж и недофинансиране на отделни сектори”, обобщи министърът.

Редакцията на бюджета за настоящата година не предвижда ръст на минималната работна заплата. Финансовият министър уточни, че за това тепърва ще се водят разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който ще се търси консенсус по темата. Чобанов изтъкна, че увеличаването й генерира по-големи бюджетни приходи, но трябва да се отчете и възможността за ръст на безработицата по тази причина.

С уточнението, че не иска да звучи „йезуитски”, финансовият министър изрази надежда кабинетът да може да даде коледни добавки на пенсионерите. Към момента обаче той не смята, че шансовете за това са много големи.

Кабинетът прие актуализацията на фона на протести и днес с искания за оставка. Половин час преди заседанието на Министерския съвет беше насрочено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който според правилата също трябва да обсъди предлаганите бюджетни политики. Там обаче управляващите са разговаряли единствено със синдикатите, тъй като работодателите все още чакат да отпадне и на второ четене т. нар. поправка „Янев”, която разшири кръга на подаващите имуществени декларации и ги включи в него. Чобанов успокои, че бизнесът е запознат с актуализацията на бюджета, което е станало миналата седмица в четвъртък на дискусия по темата.

Към момента актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса не се предвижда, уточни Чобанов. Ще се анализират възможностите за оптимизация, така че касата да се вмести в параметрите, гласувани от предишния парламент.

Все още не е ясно какви средства ще са необходими до края на годината на Министерството на инвестиционното проектиране, което не съществуваше в предишния мандат. За момента обаче се предвижда разходите му, когато станат ясни, да бъдат покрити чрез насочване на средства от други министерства и ведомства.

Редакцията на бюджета предвижда емитиране на нов дълг от 1 милиард лева, който да служи като буфер в бюджета. Все още се проучват най-добрите възможности за емитиране на дълг, уточни министърът, като допълни, че няма да бъде надскочен заложеният максимален размер на държавния дълг към края на годината от 14,6 млрд. лева.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1% или по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2013 растеж от 1,9%.

Със 160,4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Колко пъти трябва кейнсианството да се провали, за да не изпробва повече? Едни и същи глупости по 5 пъти, като най-големите ***. Ако искате дайте да върнем соца, тоа път мое му се получи? Колкото до "безхаберията" аз специално от към тази гледна точка не виждам безхаберие? Или е безхаберие ултраниския дефицит и минималния дълг, който имаме и точно заради тези фактори взехме облигации на 4%? И ако има кажеш едно безхаберие на предните, по-специално на финансовото министерство, ще си върна думите назад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 10 години
markov кви кенсиански стимули с пари на заем ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 17
markov
преди 10 години
Ако оставим на страна лозунгите и помислим трезво ще видим че дявола не е толкова черен. Дефицит 2 % в никакъв случаи не е бедствие, даже е сред най-малките в Европа. Много икономисти години наред призоваха да се откажем от монетаризма и да пробваме Кенсиански стимули на икономиката , сега някои иска да пробва и всички зяпват в против...... е няма логика ????Да не говорим че с тия пари ще се покриват главно безхаберия на предните управляващи. Не казвам че сегашните няма да крадат , но да си оформят обръци и да сложат свои хора по хранилките технологично им трябва време което те нямат. След 1-2 години управление / ако се задържат / ще може да ги упрекваме за техни приближени ..... в момента парите са за бакии от предните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 10 години
..."повече пари в икономиката = по-добра бизнес среда = по-добър живот за всички"...Така е, 100% съм съгласен с теб. Но подозренията са дали въпросния заем ще се влее там където трябва - в икономиката и бизнеса. Опита е горчив, голям бизнес не се прави с този бардак който е с давност вече 23 години и с тези господа, в частност с типовете нагласили закона, съдебната система и т.н. в тяхна полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 19
serafima
преди 10 години
Съжалявам, защото исках да подсрепя казаното от Lucky you, но си получи друго. Какно всъщност искат протестиращите? Като не знаеш накъде тръгваш, ще пристигнеш на друго място. Те са против олигарсите, но олигарсиге са зад протестиращите. Наблюдавам какво се случва, защото живея в центъра на София. Е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Това което става е въпреки "новото" старо... те са проводници на задължителното... от горе им е спуснато задължително наНАгоре! Виж и СиДиЕс-ите на останалите ЕС резиденти...СЕГА политиката на ЕЦБ е като тази на ФЕД през януари 2012! С няколко аргумента в резонанс обръщат тренда и в ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Прогресивен регрес!Това носи "новото" старо правителство!..........................................Дали президентът има право да наложи вето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
започва реалното осъществяване на ЪП-а в БГ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 25
LuckyYou
преди 10 години
Те така или иначе са навсякъде. Във всяка държава! Абсолютно всяка. Само че в белите държави са наричани елитът на нацията, а тука все едно са чумави. Еми капитализмът прави олигарси бе! Не комунизма! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ЕЙ! Промити мозъци такива, правете пари, докато можете. Престанете с глупостите - повече пари в икономиката = по-добра бизнес среда = по-добър живот за всички. Осъзнайте се, пак го казвам. Докато вие седите и храните, аз ще правя пари. Докато вие протестирате, аз ще правя пари. Защото аз работя реална работа, не професионален протестиращ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 26
LuckyYou
преди 10 години
Значи щом олигарсите ще правят пари от борсата да я затваряме а. Може ли така тия лоши хора да правят пари, докато ние само гледаме ? Еми айде да не гледаме а да правим и ние пари? Знаеш ли колко ми дреме на кое за олигарсите щом и аз правя пари с тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още