IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ няма да подкрепи актуализация на бюджета без социални мерки

Основният упрек на синдиката към правителството е липсата на схема на разпределение на разходите

11:09 | 23.07.13 г. 1
КНСБ няма да подкрепи актуализация на бюджета без социални мерки

Синдикатите подкрепят идеята за актуализация на бюджета за 2013 година, но не и под формата, предложена от кабинета „Орешарски”, в която не се предвиждат никакви социални мерки. Така лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира приетата от кабинета актуализация на държавния бюджет пред bTV.

„Категорично трябва да има актуализация, въпросът е каква,” подчерта синдикалистът. Според него заложеният от бившия финансов министър Симеон Дянков икономически растеж от 1,9% е непостижим, както и заложените с 2 млрд. лв. повече приходи в сравнение с миналата година.

Основния упрек на синдикатите към правителството е липсата на схема на разпределение на разходите след актуализацията на бюджета. „280 млн. лв. допълнителни разходи се предвиждат уж за бизнеса. Който е свършил работа, трябва да получи пари, но къде отиват разходите за разплащане с бизнеса,” попита Пламен Димитров, настоявайки за списък на фирмите, които ще получат пари. „Остава открит въпросът колко и къде има за плащания на бизнеса,” допълни той.

Президентът на КНСБ обясни, че тези пари ще бъдат разпределени към фирми, с които договори са сключили Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. „Сдружението на общините е поискало 150 млн. лв. за издължаване към малки фирми,” обясни Димитров.

„За пенсионерите, социално слабите и безработните в тази актуализация няма мерки,” критикува Пламен Димитров, според когото са необходими 11 млн. лв. за обезщетения за безработица на 60 хиляди души, както и около 60 млн. лв. за хората с увреждания, чиито пари са били орязани в бюджета на Симеон Дянков.

Пламен Димитров алармира за редица дружества, които ще останат недофинансирани, и даде пример с „Напоителни системи”, „Български пощи“, Селскостопанската академия и редица средни училища, до които не е стигнало обещаното увеличение на заплатите с 8%.

Въпреки че отказът на подкрепа от страна на синдикатите не може да попречи актуализацията да бъде прокарана, по думите на Димитров, ако идеята срещне повече откази, това ще бъде нов мотив за недоволство и протести по улиците.

КНСБ смята, че за финансиране на предложените от синдиката социални мерки са необходими допълнителни суми между 121 млн. лв. и 156 млн. лв. Сумите варират в зависимост от средствата, които ще се предвидят за еднократната добавка към пенсиите преди Коледа и от размера на субсидията за „Български пощи” ЕАД. В съобщение до медиите от КНСБ уточняват, че мерките могат да се финансират изцяло чрез мерки за повишаване на бюджетните приходи и няма да се промени бюджетният дефицит.

Допълнително КНСБ смята за наложителна актуализацията на бюджета на здравната каса с 82 млн. лв., които са в сметките на касата, но не могат да се ползват без решение от парламента. Парите са от икономии от бюджета за 2012 година - 40 млн. лв. и преизпълнение от събрани здравни вноски от Националната агенция за приходите (НАП) - 42 млн. лв.за 2012 г. Това ще даде възможност на касата да приключи тази бюджетна година без дефицит и без да намалява парите за лекарства и болнична помощ, пише в позицията на синдиката.

КНСБ предлага следния пакет от неотложни мерки в социалната област, чието финансиране да се осигури чрез ревизия на Бюджет 2013.

Мерки по доходите

- увеличение на минималната работна заплата от 310 лв. на 340 лв. от 1 октомври 2013 г.

Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
valentin11058030
преди 10 години
тия от синдикатите нямат срам вече,толкова продажни -изглежда вече се чудят какво да искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още