IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Пари не могат да крадат, но може да фаворизират фирми

Редакцията на бюджета е ход на БСП да върне ГЕРБ в парламента, смятат експерти

10:53 | 26.07.13 г. 4
Икономисти: Пари не могат да крадат, но може да фаворизират фирми

Прекрояването на бюджета е политически ход на БСП, за да влезе ГЕРБ в парламента. Такава теза изрази финансовият експерт Кольо Парамов пред bTV. Парамов заяви, че проблемът в момента не е актуализацията на бюджета, а оставката на правителството.

Той подчерта изказването на премиера, който каза, че БСП решава кога да се подаде оставка. „Той явно не осъзнава, че е премиер на най-сложната държава на Балканите и не може да казва, че когато Станишев се консултира с Доган, тогава той ще подаде оставка”, категоричен е финансовият експерт.

Парамов и икономистът Георги Ганев смятат, че актуализацията е ненужна и подобен управленски ход е наистина „драматичен”.

Пари не могат да се откраднат, но могат да бъдат фаворизирани конкретни фирми, коментираха още експертите. „Заявено е, че половината дълг ще иде за резерва, въпреки че няма нужда от това, а другата половина ще парира недостатъчните проходи. Притеснен съм, че данните за ДДС не само предполагат, че ще се изпълни заложеното от Дянков, но и ще се преизпълни. И като го намалят, ще им дойде повече, около 400 млн. лв. там има възможност за избирателно харчене по усмотрение”, посочи Георги Ганев.

Това, по думите му, може да стане с бързане да се плати към едни фирми и бави към други. Ганев посочи логика само в една част от ревизията и обори тезата на управляващите за огромните суми невърното ДДС към фирмите.

„Единствената техническа корекция, която имаше смисъл, е след плащането на заема кабинетът да може при нужда пак да емитира дълг. Това обаче е нещо дребно”, обясни той и добави, че актуализацията дава сигнали, че в държавата нещо сериозно куца. „А в България това не е така”, посочи икономистът.

За да бъде логично прекрояването на приходната част, където се чака недосъбиране на дългове, трябва да има липси. „Това обаче не звучи логично, събирането на ДДС до май върви и до края на март 107 млн. лв. са били задълженията към бизнеса, по данни на финансовото министерство”, посочи Ганев с уточнението, че може и да е станало нещо.

Според Кольо Парамов социалните плащания щяха да станат и без ревизия.

Експертите призоваха да се вземат мерки за политическата стабилност. Парамов посочи, че часовникът на Орешарски цъка и е редно той да се запише като разумен политик. „Той получи шанса, но нещата не вървят. Нека излезе достойно като мъж”, заяви финансистът. По думите на Георги Ганев икономиката се движи, макар и с по-бавно темпо. „Реформите обаче, визиите за обществото, са важни за бизнеса, за да си направи плановете”, добави той.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Е къде е разликата? Определение за кражба искат ли тези икономисти? "(същ.) обсебване, присвояване, заграбване, ограбване, злоупотребление, плячка, грабеж, обир"Можете да бъдете окрадени и чрез приемане на подходящи за целта закони. Така, по смисъла на наказателния кодекс всъщност няма състав на престъплението кражба. Но,.... това няма да промени факта, че сте окрадени! Та нали затова се натискат да са в законотворния орган на държавата !? Та нали от там произтича и "бизнеса" им!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Не мога да разбера защо се дава думата на такива като Кольо Парамов. Има достатъчно други, които могат да коментират глупостта на ревизията на бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
bstoyano
преди 10 години
Хората го казаха от ясно по-ясно - чрез фаворизиране на определени фирми. Ти като чуеш кражба, да не си представяш, че някой ще нареди директно да се преведат пари от бюджетната сметка в личната сметка на собствената си жена?Цергей например сключи договори с фирмата на своята любовница Моника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
Internet
преди 10 години
Лелелее, обърнаха палачинката - нали досега крещяха напротестите разни платени юнаци, че целта била да се открадне поне половината от тозимилирадА сега, няма ло дого крадат....Смешниците на Боко и Сорос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още