IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Премиерът представи програмата си пред БСП

16:53 | 26.07.13 г. 70
Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Истинска роля на държавата като регулатор, активни мерки срещу бедността, политика за повишаване на заетостта, отстояване на националните интереси в европейската и външната политика, поносими решения за излизане от кризата, защита на избирателите и засилване на регулациите във финансовия сектор. Това са част от следващите програмни стъпки на кабинета.

Премиерът Пламен Орешарски представи днес: "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП и обеща прозрачност, отчетност и диалог в управлението.

Направи впечатление, че макар да не беше обявено при презентацията, в програмата е записан рестарт на проекта АЕЦ "Белене" – в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики. 

В началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти, която съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ „Белене” или няма полза от него, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

На този етап проектът е замразен, посочи министърът. „Ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта „АЕЦ Белене” и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ „Белене”, посочи Стойнев. Според министъра преди края на годината ще има ясно становище на работната група за това дали е необходимо да се изгражда АЕЦ „Белене”.

"Акцент сме сложили върху изключителните усилия на Министерство на финансите да промени някои от практиките на НАП, така че да увеличи събираемостта и да възстанови регулярното връщане на ДДС", обясни Орешарски.

Премиерът отново се спря и на антимонополното законодателство, институционалното стабилизиране на регулаторите, както и по-добра чуваемост на гласа на потребителите.

Той обясни, че трябва да се насърчава малкият бизнес, а държавата да бъде коректен партньор.

По думите на Орешарски трябва да се разработят и добри приоритети за изразходването на еврофондовете, защото те ще предопределят по-нататъшното развитие на страната. По негови думи туризмът и селското стопанство също са източник на растеж и подобряване на икономиката. 

Като дългосрочни приоритети той набеляза изграждането на модерна транспортна система, намаляване на различията между регионите, както и социалната справедливост. По негови думи преодоляването на социалното неравенство трябва да е приоритет.

"Само правителството обаче не може да се справи", обясни Орешарски и акцентира върху бизнес развитието като начин за изход от ситуацията. "Доходите се създават в бизнеса и подобряването на бизнесклимата е истинската политика и по отношение на доходите", обясни премиерът. Трябва да се работи и за модерно правосъдие и правна сигурност. Вярата в правосъдието според Орешарски е ключова за бизнесклимата.

"Всяко правителство в рамките на първите 100 дни съставя или конкретизира управленската си програма. Това се опитахме да направим и ние, даже избързахме", настоя Орешарски. По негови думи проектът на програма за управление е базиран върху приоритетите, с които беше избрано това правителство, но са отчетени и европейски препоръки, предизборните платформи на партиите, подкрепящи правителството, както и граждански организации.

Събитието се проведе при извънредни мерки за сигурност, а на него присъстваха освен партийното ръководство на левицата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов, социалният министър Хасан Адемов, здравният министър Таня Андреева и зам.-министри.

Бившият депутат и вътрешен министър Румен Петков, известен като вечната опозиция в левицата, нажежи обстановката още в началото, като настоя да се обсъдят кадровата политика, особено в сферата на вътрешните работи. "Имаме една поредица от нелепи кадрови решения", ядоса се Петков. Пленумът обаче започна с анализ на актуалната обстановка в страната на лидера на левицата Сергей Станишев.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 16 rate down comment 24
georgi_shum
преди 10 години
Червейчето има повече акъл от чехълчето, чехълче :) То ти угодия нямаш бре.. като жена в цикъл си пфффф човек правата му защитава.. чехълчето пак реве :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 30 rate down comment 25
bgMan
преди 10 години
Този престъпен проект ще погребе поколението на престъпните български псевдосоциалисти, рожби на КГБ.Колкото повече упорстват, толкова по-голямо ще е падението им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 22 rate down comment 17
zhelevroman
преди 10 години
Рестарт на Белене означава силна не чуваемост от правителството на гражданското общество изразило своята воля на референдума проведен по тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 24 rate down comment 16
milioner4e
преди 10 години
И като говориш за зелена енергия и кой точи от нея, си свери фактите и си настрой календара в 2013 година бе, кой прие закон за 25 годишно изкупуване при препоръчителни 10? И чрез търговския регистър и малко информация, която блика от всякъде можеш да видиш, че освен Цв. Бориславова, друг свързан с ГЕРБ няма фотоволтаици с мащаби по 500 дка. И тя жената си продаде банката и реши да ви се възползва от тъпите закони. Или може би си ПР на Курумбашев, че да скриеш колко, не декара, а колко акра фотоволтаици притежава. Честно казано като ви гледам на контрапротеста, от време на време ми става мъчно за вас и изпитвам съжаление, ама все пак ако имам шанс ще ви екстрадирам всичките у некоя топла страна да си живуркате та, та да може поне тия дет сме останали да не дадем фира, щото сме последната надежда на тая държавица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 22 rate down comment 17
milioner4e
преди 10 години
Има още един в списъка Кане-то и него. Ако ви забранат тоа сайт ще прегрее от посещения и обективни коментари. Както България се е развивала перфектно и като "Балканска Швейцария", докато БКП е била забранена със закон, така и вас ако ви махнат, вервайте ми ще цъфнеме. Всяка ляво-пропагандираща, социалистическо-комунистическо настроена *** трябва да бъде забранена и да има много сурово наказание за такива ***. Доказано чрез 100 годишна борба, че по нормален начин и мирен път от дума не разбирате, така че с шут в г*зеца ще е най-ефективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 14
Slavvi
преди 10 години
"Няма смисъл да спорите с лековерните те са имунизирани срещу факти.След като илюзорната реалност е възприета, критичните функции на мозъка се изключват. От този момент нататък, колкото и нови факти да се натрупват, не могат да разклатят установената реалност. Например един човек, който вярва в официалното обяснение на събитията от 11 септември 2001 г., вече е приел една версия, подобна на тази за Великденския заек, при която терористи извършват самоубийствени атентати със самолети срещу кулите-близнаци на Световния търговски център. Защо тогава падна и Сграда 7, след като в нея не са се разбивали самолети, а тя се разруши по всички правила на контролираната имплозия? Как е възможно сгради от бетон и стомана внезапно и магически да се сринат в перфектен структурен синхрон само защото в тях е имало пожар?Работата е там, че отговорите нямат значение за лековерния ум. Няма място за факти в техните глави, защото всяка приключена тема вече се е превърнала в култова вяра към (информацията от) институциите и властите."http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/49/Psihologiia-na-roba-Sindrom-na-lekoverniia-um.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 10 rate down comment 11
data
преди 10 години
калндаре не ми се фашта пак тая тема за АЕЦ-а щот толкова съм изписал по нея че ми е писнало . Един колега долу го е написал - ни бойте се , пари няма . Толкоз по темата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 15 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
ти па червейче къде пак се обади...Тате не ти ли е казал, че за да изказваш мнение ти трябва минимално количество акъл?другият даже не ми е в класацията на цървулите. представи си какво зле е-само му погледни прякора и вече можеш да го натириш през вратата да ходи да покопа у дворя, че да му дойде малко смирение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
хайде бе:) казах ти, адвокате борисов-не ми пробутвай техните реплики. Как стигна до това число 20 млрд? Иначе-ми да се измисли как да се спрат договорите за зелена енергия и НЕК ще си стъпи на краката...ама партийката ти как ще се захранва след това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 12 rate down comment 2
data
преди 10 години
А не е много трудно да се прецени - в момента НЕК е в технически фалит ( по мнението на всички) с 2 млрд лв. задължения . Е сега си я представи в проект за 20 млрд. лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още