IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Премиерът представи програмата си пред БСП

16:53 | 26.07.13 г. 70
Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Истинска роля на държавата като регулатор, активни мерки срещу бедността, политика за повишаване на заетостта, отстояване на националните интереси в европейската и външната политика, поносими решения за излизане от кризата, защита на избирателите и засилване на регулациите във финансовия сектор. Това са част от следващите програмни стъпки на кабинета.

Премиерът Пламен Орешарски представи днес: "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП и обеща прозрачност, отчетност и диалог в управлението.

Направи впечатление, че макар да не беше обявено при презентацията, в програмата е записан рестарт на проекта АЕЦ "Белене" – в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики. 

В началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти, която съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ „Белене” или няма полза от него, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

На този етап проектът е замразен, посочи министърът. „Ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта „АЕЦ Белене” и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ „Белене”, посочи Стойнев. Според министъра преди края на годината ще има ясно становище на работната група за това дали е необходимо да се изгражда АЕЦ „Белене”.

"Акцент сме сложили върху изключителните усилия на Министерство на финансите да промени някои от практиките на НАП, така че да увеличи събираемостта и да възстанови регулярното връщане на ДДС", обясни Орешарски.

Премиерът отново се спря и на антимонополното законодателство, институционалното стабилизиране на регулаторите, както и по-добра чуваемост на гласа на потребителите.

Той обясни, че трябва да се насърчава малкият бизнес, а държавата да бъде коректен партньор.

По думите на Орешарски трябва да се разработят и добри приоритети за изразходването на еврофондовете, защото те ще предопределят по-нататъшното развитие на страната. По негови думи туризмът и селското стопанство също са източник на растеж и подобряване на икономиката. 

Като дългосрочни приоритети той набеляза изграждането на модерна транспортна система, намаляване на различията между регионите, както и социалната справедливост. По негови думи преодоляването на социалното неравенство трябва да е приоритет.

"Само правителството обаче не може да се справи", обясни Орешарски и акцентира върху бизнес развитието като начин за изход от ситуацията. "Доходите се създават в бизнеса и подобряването на бизнесклимата е истинската политика и по отношение на доходите", обясни премиерът. Трябва да се работи и за модерно правосъдие и правна сигурност. Вярата в правосъдието според Орешарски е ключова за бизнесклимата.

"Всяко правителство в рамките на първите 100 дни съставя или конкретизира управленската си програма. Това се опитахме да направим и ние, даже избързахме", настоя Орешарски. По негови думи проектът на програма за управление е базиран върху приоритетите, с които беше избрано това правителство, но са отчетени и европейски препоръки, предизборните платформи на партиите, подкрепящи правителството, както и граждански организации.

Събитието се проведе при извънредни мерки за сигурност, а на него присъстваха освен партийното ръководство на левицата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов, социалният министър Хасан Адемов, здравният министър Таня Андреева и зам.-министри.

Бившият депутат и вътрешен министър Румен Петков, известен като вечната опозиция в левицата, нажежи обстановката още в началото, като настоя да се обсъдят кадровата политика, особено в сферата на вътрешните работи. "Имаме една поредица от нелепи кадрови решения", ядоса се Петков. Пленумът обаче започна с анализ на актуалната обстановка в страната на лидера на левицата Сергей Станишев.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 5 rate down comment 10
kane
преди 10 години
Подкрепям орешарски и кабинета му!Искам да има пълен мандатНе на чдрената енергия в РБ обачеЯдрената енергия убива животаСмъртта е дълга и мъчителнаЯдрената енергия е най0скъпата ел.енергия ако се изчислят всички останали разходи и щети които нанася Единственияя ядрен реактор който всички ние хора и човечеството трябва да експлоатира е външният ни. Наричаме го СлънцеТова е единственият път не само за РБ но и за човечеството като цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 4
georgi_shum
преди 10 години
Ааа недей така сега.. и двамата, особено Календарчо, са си форумни талисмани. Не си ги даваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 16 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Календара и Мавито да бъдат забранени тука, моля ви, тези смачканяци само могат да побъркат нормален човек, който чете по-специализирани новини, благодарение на сайта ви, и мани ти един ден, тия могат цялата седмица да ти скапат с дебилизма и огромната доза олигофрения, която влагат в измишльотините си. Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
Ако говориш за Белене-вторият или третият ми пост в тоя сайт беше преди референдума(преди това само четях и се дивях). И аз тогава питах абсолютно същото-как, аджеба, един страничен наблюдател да си направи сметката дали е добре или е зле-и това не е критика към "някой" ,а към всички мин. председатеи и мин. на икономиката и енергетиката до сега-един няма да даде информация. И ми е много ама МНОГО смешно как тука някакви "специалисти" обясняват как сме щели да се вътрим...Може и така да стане-ама от къде знаете? Що и аз не мога да намеря никаква информация? И това е от преди референдума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
и да ти отговоря за Бузлуджа-аз заминавам на Троян на басейн малко, че дават 40С тия дни. Ако ме беше подсетил преди 3-4 дни, преди да си направя резервацията щях да ида за кебапчета...можеше и да ти взема и на теб:) Ама...за девети септември ме подсети поне една седмица по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
"моите приятели" култивираха при Борисов ли(вожда ти), при Костов ли, при царя ли, при Ренета Инджова ли? Излиза, че т.нар. десни, които би трябвало да са едри капиталисти, не могат да "култивират" бизнес среда, при все, че последните грубо 25 год. половината от времето(пак грубо) са били про-десни правителства на власт. Ми...как да го коментирам това?Комсомолски секретар...на мен ЕГН-то ми е почва с 8, та остави, че не съм завари комсомолците, ами и чавдарчетата и пионерчетата отървах...и казармата също. Та да не се окаже, че ти си бил по-навътре с тия комсомолските работи от мен:)Други сигурно биха те разбрали-аз лично не мога да падна толкова ниско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 15 rate down comment 2
Slavvi
преди 10 години
Усещам, че захапвайки "високата топка", и ти ще излезеш я червей, я гъсеница, я ниска топка или ***. Уинстън Чърчил е казал: Комунистът е като крокодил когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде. А като гледам минусите, някой яко прави Refresh - цък - Refresh - цък и т.н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 20 rate down comment 9
georgi_shum
преди 10 години
Тогава за жалост, това във вторник ще им се стори като сбирка на току що прието пионерчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 15 rate down comment 9
deant
преди 10 години
Е тей, де.. ама ако не дадат ??:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 13 rate down comment 16
alexx
преди 10 години
Не се впрягай толкова. Дори и да оцелеят, Белене няма да се строи. Пари няма. Както дадоха на заден за плоския подоходен данък, така и тук ще дадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още