IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Редакцията на Бюджет 2013 е наложителна

Лошото планиране на приходите и негативните тенденции в икономиката налагат промяната, смята финансовият министър

11:31 | 30.07.13 г. 5
Чобанов: Редакцията на Бюджет 2013 е наложителна

Актуализацията на Бюджет 2013 е наложителна заради лошото планиране и негативни тенденции в икономиката, посочи финансовият министър Петър Чобанов при разглеждане на редакцията на основния финансов закон на второ четене в бюджетната комисия. Тази теза застъпи и председателят на комисията Йордан Цонев от ДПС. От ГЕРБ отново заявиха, че не са убедени в наложителността за редакция на бюджета.

Петър Чобанов заяви, че към полугодието при планирано нарастване на данъчните приходи с 8.4% спрямо 2012 г. реализираното до момента е само 3.6%. При ДДС при прогноза за увеличение с 11%, ръстът на приходите от налога е 6.4%.

Тенденцията се задълбочава и поради негативното развитие на икономиката, изтъкна той. Финансовият министър предупреди, че не само няма да спестим от вноската си в ЕС, но може да се наложи дори да довнасяме пари поради бюджетната ситуация в ЕС.

Чобанов заяви, че първоначалният списък с искания за повече разходи от министерства и ведомства е достигал 900 млн. лева, по-реалистичните са сведени до 500 млн. лева, но и те нямат да бъдат удовлетворени. Спрели сме се на 160 млн. лева, каза той.

Данните за изпълнението към средата на годината потвърждават до голяма степен неизпълнението на приходите. Философията на актуализацията е да разплатим задълженията към бизнеса, напомни финансовият министър. По думите му актуализацията на бюджета не трябва да се разглежда отделно от всички мерки, които ще бъдат представени тази седмица с правителствената програма.

Тезата на ГЕРБ защити депутатът и бивш зам.-финансов министър Владислав Горанов. „Не можахме да бъдем убедени, че предложената актуализация е без алтернативна“, заяви Горанов. По думите му липсват доказателства, че се налага приходите да бъдат коригирани в такъв размер. Най-трудният път за един финансов министър е удържане на разходната част. Не приемаме тезата „видите ли, министерствата искат“. Задачата на финансовия министър е да намери баланс между техните искания и бюджетната рамка, посочи Горанов. Той беше категоричен, че ако има воля, правителството може да се вмести в разчетения дефицит.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев се опита да убеди ГЕРБ в наложителността на актуализацията и заяви, че в основата на философията й стоят три неща.

„Данните за изпълнението на приходите към полугодието са тревожни“, заяви и Цонев. По думите му потреблението не само че не се увеличава, а се свива. След първото тримесечие, след което имаме 0.4% ръст, вероятността да влезем в рецесия е много голяма, изтъкна председателят на бюджетната парламентарна комисия и добави: „Искаме да поддържаме по-висок фискален резерв, в това число са някои от мерките, включително и с дълговата операция“.

Цонев заяви, че ниският дефицит не може да е самоцел, и последните четири години са доказали, че тази политика е прокризисна. Все пак председателят на бюджетната комисия посочи, че той не трябва да надхвърля 3% и в този смисъл с предложението за дефицит от 2% от БВП в края на годината сме далеч от гръцки сценарий.

От ГЕРБ обаче смятат, че има доста какво да се направи до края на годината за подобряване на събираемостта и предлагат минимално намаление на приходите с около 3 млн. лева.

Горанов се противопостави и на допълнително „раздуване“ на най-големите бюджети след социалния – тези на системите за сигурност. Той изтъкна, че са необходими повече усилия за по-добро управление на приходите на ВМА и МВР.

Финансовият министър Петър Чобанов обаче заяви, че в системата на МВР недостигът е за над 90 млн. лева. Така че няма да удовлетворим потребностите, които има тази система, добави той.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Актуализация на бюджета е заради изплащане на задължения към фирми на червеноармейци по сключени договори и поети ангажименти за доста спорни и често излишни дейности и услуги? Такива неща Дянков нарочно не искаше да изплаща 4 години и онези виеха на умряло от името на целия частен български бизнес. Сега искат да си ги разплатят на техните хора та да поемат малко въздух рожбите на българо-съветската икономическа школа, живееки само от държавни поръчки на гърба на народа и бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
Май самая передовая в мире - АЭС Белене я налага актуализацията, ама карай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Тоз пак цъфна тука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 19
jelenski
преди 10 години
наложителна е разбира се. С такива пробойни оставени в ГЕРБ, няма как да се вдигне държавата на крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още