IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализираният Бюджет 2013 влиза в НС за второ четене

Опитваме се да предотвратим рецесия, заяви министърът на финансите Петър Чобанов

13:51 | 30.07.13 г. 13
Актуализираният Бюджет 2013 влиза в НС за второ четене

Депутатите от бюджетната парламентарна комисия приеха на второ четене промените в Закона за държавния бюджет. Очаква се редакцията на основния финансов закон за тази година да бъде разгледана на второ четене в пленарна зала тази седмица.

С актуализацията правителството се опитва да предотврати рецесия и да задвижи икономиката, заяви финансовият министър Петър Чобанов след края на заседанието.

„Дали ще има рецесия до края на годината зависи както от вътрешната, така и от външната среда, но точно това се опитваме да предотвратим, като разплатим дължимото на бизнеса, като връщаме навреме ДДС“, заяви Чобанов.

Финансовият министър, който присъства с двете си заместничките на заседанието, заяви, че с всяко предложение за разходи става все по-ясно, че много сектори и политики са недофинансирани. Социалната чувствителност на правителството е налице и се доказва в нашите действия, изтъкна той.

Чобанов каза още, че до момента има 380 млн. лева повече приходи в бюджета при планирани 1,8 млрд. лева до края на годината.

Правителството на ГЕРБ като новоемитиран дълг през предходни години е вземало от порядъка на 2,3-2,5 млрд. лева, много повече от 1 млрд. лева, заяви Чобанов. Той изрази надежда, че изложените аргументи за актуализацията на бюджета ще помогнат на президента Росен Плевнелиев да вземе „обосновано решение“ за промените. 

„Това е много сериозна намеса в политиката на правителството, до момента не ми е известно президент да е налагал вето, тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция“, каза Чобанов, попитан за реакцията на кабинета, ако държавният глава наложи вето на промените.

От ГЕРБ отново призоваха за по-добра събираемост на приходите в бюджета. Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова защити действията на правителството, като заяви, че са предприети всички възможни законови действия за повишаване на събираемостта.

Разчитаме, че тези мерки ще доведат до положителен ефект и неизпълнението на бюджета може да бъде сведено до това, което планираме към момента, а именно 555 млн. лева, каза и финансовият министър Петър Чобанов.

С актуализацията на бюджета приходната част на Бюджет 2013 става 18 196 217 500 лева. Заложената разходна част е 19 492 248 100 лева, включително вноската в общия бюджет на Европейския съюз в размер на 908 214 800 лева.

Болшинството предложения между първо и второ четене отпаднаха с масово гласуване с „въздържал се“ на депутатите от комисията. Освен тези на ГЕРБ сред тях имаше и на БСП. Депутатите от партията на Бойко Борисов всъщност бяха единствената опозиция при обсъжданията, но не гласуваха, защото не участват в комисиите.

Народните представители от бюджетната парламентарна комисия приеха предложението на Корнелия Нинова и Георги Гьоков. Нинова изтъкна, че присъства на заседанието на комисията, на която не е член заради социалния пакет и предложи увеличаване на размера на месечната финансова помощ за отглеждане на деца с увреждания от 189 на 217 лева от 1 август. За увеличението до края на годината са необходими 3 млн. лева, а за догодина – 7,4 млн. лева. Промяната ще засегне 22 000 деца.

Последна актуализация: 21:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Защо да подкрепяме актуализация на бюджета, която не носи никакви ползи за страната а само за изплащане на задължения към фирми на червеноармейци по сключени договори и поети ангажименти за доста спорни и често излишни дейности и услуги? Такива неща Дянков нарочно не искаше да изплаща 4 години и онези виеха на умряло от името на целия частен български бизнес. Сега искат да си ги разплатят на техните хора та да поемат малко въздух рожбите на българо-съветската икономическа школа, живееки само от държавни поръчки на гърба на народа и бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 9
Vesko94
преди 10 години
Старайте се да коментирате действията на институциите - неутрално от политическите си възгледи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 9
Vesko94
преди 10 години
Не Ви ли писна да пишете глупости?! Статията е за актуализацията на бюджета, вместо това пишете глупави неща. Престанете с тези Ваши "комсомолци", "комунисти", "червени, зелени" и не знам какви още ***. Не съзнавате ли, че целият преход минава в подобни разправии? Всичките коментари под статията не са по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
georgicv
преди 10 години
Важна е,затова са не само на всеки километър,но и във всеки форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 14
FINTA
преди 10 години
Exaaa, ама как от резултат от гласуването 15:1 за нула време стана 15:17.Дерзайте друзя, лошото е, че ние после ще ви сърбаме попарата. Ако още сме в тая държава де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 19
STRAHO
преди 10 години
"Опитваме се да предотвратим рецесия, заяви министърът на финансите Петър Чобанов"Съгласен ! Нека раздвижим икономиката! Предлагам да ми възложите на мен обществените поръчки. И аз имам нужда от пари! А вие да ми платите масрафа после! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 23
deant
преди 10 години
Не, просто човека си изкарва прехраната като copy/paste мейловете, които получава от office***bsp.bg. С червена марка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 22
FINTA
преди 10 години
Сляп ли си или просто глупав?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 32
jelenski
преди 10 години
успех! с такива пробойни, оставени от управлението на ГЕРБ, нямаше как да не се актуализира бюджета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още