IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 дни на протести с едно искане: "Оставка"

Протестиращи пресъздадоха събитията с белия автобус до Народното събрание

22:17 | 02.08.13 г. 6
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

За пореден 50-и ден протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха на площад „Независимост“.  Те скандират „Оставка”, освиркват и развяват български знамена. Хората развяват и флага на ЕС. Протестът е озвучен с тромби, свирки, вувузели и тъпани.

Сред основните искания на протестиращите вече петдесет дни е незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.

Част от лозунгите, които са издигнати, гласят: „Септември ще бъде януари 1997 г.”, „Оставка, който не участва – съучаства”, „Докога ще е така?”

Недоволните блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Ал. Дондуков”.

Група от протестиращите, преоблечена като полицаи в рицарски доспехи, се опитаха да пресъздадат на площада пред Министерски съвет събитията от 40-ия ден на протестите. Тогава полицията с използване на сила се опита да изведе с автобус народни представители и членове на правителството от сградата на Народното събрание.

Междувременно протестното шествие се отправи към Народното събрание. Протестиращи носят направен от картон бял автобус, който символизира депутатския автобус, с който беше направен опит да бъдат изведени депутати и министри от парламента на 23 юли. На автобуса са сложени снимки на Мая Манолова, Цветлин Йовчев, Петър Чобанов, Михаил Миков и други. Някои от протестиращите залягат пред фалшивия автобус. Други участници в протеста, които играят ролята на полиция, се правят, че удрят протестиращите с палки.

За поредна вечер протестиращите са дошли заедно със своите деца и домашни любимци. Сред протестиращите се открояват две жени, изрисувани и облечени като клоуни. На тениските им от предната страна пише „кандидат-депутат”, а отзад: „протест 2013”.

По-късно протестиращите блокираха движението на Орлов мост. Там има около 200 души. Част от хората са насядали по тротоарите.

Демонстрация в подкрепа на правителството имаше и тази вечер. Привържениците на кабинета Орешарски се събраха отново пред НДК.

Хората за пореден път заявиха искането си да се даде шанс на кабинета. Те обещаха, че няма да се откажат от мирните си демонстрации. "Ще продължим, докато не оставят Орешарски да си върши работата, той е единственият, който може да поведе българския народ", коментира жена от протестиращите.

Вижте снимки от протеста в Dnes.Bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Аз не съм усетил някой олигарх /видим или невидим/ да е заплашен по какъвто и да е начин - напротив, развяват си байраците все по-свободно /примери в самото правителство!/... а ти помисли за друга версия за мобилния театър! До тук е добре че го виждаш, но не си уцелил логическото му приложение а си се подвел по самите театрални сцени! Усещаш че е изкуствен, но целта не е правителството, както е угодно да приемеш, а ТИ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Хаха ***. Комунизъм ли искаш бе момче? Като при бай тошо? Не се, притеснявай на следващите избори за шеф на ЕК, ще изберат Шулц и гаранция ти давам, че ЕС ще премине към краен соц. Тогава само да не ревете за друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
Сините камъни
преди 10 години
И кои са собствените ми интереси според теб?Не ми отговаряй, питам риторично!БСП е дясна партия, с лява пропаганда, както ДПС са олигархична структура, ползваща български граждани с друго изповедание, плюс Атака, които не са никакви националисти, а са си чисти популисти. Да развиваме тема за неолиберализъм, за леви и десни идеи, няма как! Всички не са просто един дол дренки, а са един дол отбрани дренки!Играта е в парите, т.е. банките!Да не мислиш, че е случайно на ББ мнението за евентуално избори май? Да, ама не! Чака се такава нова офанзива в близкия изток, че на НАТО ще им трябва и земята ни и войската ни! Дано не стане, де! Така, че БСП са леви, дори не е кофти виц.Като зареват за социална политика! Какво е социалната политика? Да, тя е възможна, и затова дори не ни трябват партии!..........Какво да се обяснявам!Както каза Патриарха, Господ да дава сила на тези, които мислят доброто на България! Дано поне той знае, кои са те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 15
kane
преди 10 години
Разочаровате сънародници!Протестирате с/у собствените си интересиКапитализма убива работниците ни всеки денИзпраща децата ни в чужбинаСтарците ни да мизерстватМилионерите в РБ стават все по-богати с плоските данъци, бедните спят по пейките гладниБяхме над 9 милиона 1989г. сега сме под 7 милиона.. Защо ли!? Най-бедната страна в Европа да не може да понася ЛЯВОТО си правителство ме отчайва до световъртежКапитализмъ ви направи магарето на Настрадин Ходжа - размахват ви "материалния успех" пред учите и ви водят за носа и вие ходите на простести без да знаете А, Б, В на капиталистическото обществоБедни сте не защото БСП, Атака , дпс или който и да е управлява, а защото сте *** сънароднициЛибералите ще ви опъват на 2-3 работи по 14 часа 6 дни без да виждате децата си, без здравни, без платен отпуск, без пенсия, без болнични ... само сметките ще си плащате и ще се радвате на няколко предмета повече, но ще сте изгубили всичко останалоЗа това ли стачкуватеДавате ли си сметка чии ин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
Есхил
преди 10 години
Повече от ясно е , че това правителство е заплаха за определени солидни мафиотски кръгове , които си дават ясна сметка , че загубата им ще е сравнимо по голяма ако не успеят с организирания по улиците на София мобилен куклен театър. И палячовците , не може да им се отрече , скачат и играят по законите на жанра. Фактът , че всички сме губещи , ни най малко ги вълнува.Остава да проследим резултата от мача след двете му продължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
Сините камъни
преди 10 години
ДАли ще има вот на недоверие, незнам!Но, защо Орешарски не поиска ВОТ на ДОВЕРИЕ!Да се види, кой кой е!Защото, Сидеров твърди, че не поддържа правителството, нали?Т.е, при един вот на доверие няма как да се прехвърли 121 човека, нали?Защото ГОЛямаТА уста на Сидеров трябва да се затвори, завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още