IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов също съзря политически мотиви зад ветото върху актуализацията на бюджета

Ветото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за забавяне на изпълнението на програмата на правителството, според финансовия министър

10:45 | 08.08.13 г. 29
Чобанов също съзря политически мотиви зад ветото върху актуализацията на бюджета

И финансовият министър Петър Чобанов изрази несъгласието си с решението на президента Росен Плевнелиев да върне някои от текстовете от Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета за преразглеждане от парламента.

„Не може да бъде споделена икономическата логика на изложените от президента мотиви за налагане на вето“, пише в позиция на Чобанов, разпратена до медиите от пресцентъра на Министерството на финансите.

„В мотивите не са изложени и аргументи от правен характер, които да налагат упражненото от президента отлагателно вето. Мотивите имат чисто политически характер и са пример за явно политическо позициониране, което се разминава с функцията обединител на нацията“, посочва министърът.

„Представяйки мотивите си, г-н Плевнелиев не отговори няколко пъти на въпроса защо през 2010 г. е вносител на актуализация, направена в средата на годината, която предвижда намаление на приходите с 1,9 млрд. лв., увеличение на разходите с 900 млн. лв., увеличение на дефицита с 2,8 млрд. лева. Тези стойности са в пъти по-високи от актуализацията на Бюджет 2013“, смята финансист номер 1.

„Нещо повече, „непрозрачният“ според г-н Плевнелиев резерв за непредвидени и неотложни разходи се увеличава през 2010 г. с над 1,1 млрд. лв., над 4 пъти по-голяма сума от предвидената в сегашната актуализация“, подчертава Чобанов.

По думите му мотивите на Плевнелиев за оспорване на актуализацията на бюджета в частта на приходите не са състоятелни. „Изпълнението при данъчните приходи очертава сериозно изоставяне спрямо предвидените в Бюджет 2013 параметри. При заложен ръст на данъчните приходи по консолидираната фискална програма спрямо 2012 г. от 1,8 млрд. лв. (8,4%) изпълнението към края на месец май отчита номинален ръст спрямо същия период на 2012 г. в размер на 486,8 млн. лв. (5,6%).

Към месец юни тази ясно очертала се тенденция се задълбочава и кумулативният прираст на данъците и осигуровките се забавя до 379,6 млн. лв. (3,6%)“, пояснява Петър Чобанов.

„Наблюдаваната тенденция при данъчните приходи показва еднозначно, че заложените параметри за годината не могат да бъдат постигнати, което неминуемо води до влошаване на бюджетното салдо, в това число и по републиканския бюджет, заложено в годишния закон за държавния бюджет за 2013 година“, заключава финансовият министър.

Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 36 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Той си каза - теглене на още 1 милиард дълг защото и този нямало да е достатъчен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 40 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Колкото и да ги плюете гербаджиите те построиха повече магистралли отколкото любимата ви партия е построила за 58 години.Не искам отново да се повтарям за хилядите неща, които се промениха в големите градове. Примерно никога Пловдив не е бил така добре почистван и озеленяван. Никога не е имало толкова нови и модерни сгради за кметства, общински и държавни институции. Срещу дълга ГЕРБ оставиха много построено и работещо, нещо, което не съм виждал от 70-те години откакто се помня.Не мислете че новото поколение на България са *** както предишните и ще ви се хващат на лъжите пускани в публичното пространство без да могат да виждат по-далеч от носа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 37 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Държавния дълг може да е точно както пише je.svirchov но срещу това стоят доста построени неща и реално свършена работа.Докато след заемите, дълговете и управленията на социалистите не остава абсолютно нищо ново освен неразплатени договори и поети ангажименти за харчове.За всеки разумен човек разликата е огромна. Все едно да избираш между оазис в пустиня и гола пустина с утопията за светлото социалистическо бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 37 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Серафимке и ти ме караш да се повтарям.Кое налага шефа на КФН в правителството на Орешарски да е човек, който пере парите от наркотрафика на Ивелин Банев-Брендо?А Пеевски да получи достъп до всичко в ДАНС (макар и за малко)?А сикаджия и висаджия да бъдат назначени като експерти в правителството?Като им погледнеш кадруването на БСП и ДПС излиза че този 1 милиард нов дълг е едва ли не най-малкия проблем. Трябва да се свали това престъпно правителство на всяка цена и с всякакви методи и средства. То е пълно с лъжци, крадци, мутри и мафиоти както никое досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 33 rate down comment 15
serafima
преди 10 години
Моля да отговорят някои от поставилите минуси при данните, изнесени от je.svirchov, които са оповестени и са такива - защо слагат минуси? Ако нямат обосновани аргументи, ща заприличаме на онези волни и фриволни сайтове, в които се пише по емоции, а не с разсъдък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 12
serafima
преди 10 години
До milioner4e: Чобанов вече стана доцент, ако гледаме от тази гледна точка, а Иван Искров стана говерньор на БНБ като главен асистент и сега е такъв. Тогава и сега това не ви ли притеснява? Освен това ситуацията при наличието на Орешарски е малко специфична - двамата достатъчно могат да управляват финансовата страна на държавата. Защото Орешарски макар премиер, ще има по-дълбок поглед върху финансите. Не там е проблемът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 35 rate down comment 9
milioner4e
преди 10 години
Аз пък съзрях дебилни причини в тегленето на 1 милиард да седи за буфер и за изсмукана от пръстите актуализация. Са не искам да подценявам "експертните му качества", ама гл.ас. според мен няма компетенциите за министър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 35 rate down comment 20
serafima
преди 10 години
Реакцията на Плевнелиев е повече от тенденциозна и политическа. Работи по двоен днавдарт - не че друго се е очаквало от него. На въпроса, че при тях беше и по-проблемно при съставяне на бюсжета той само каза да не повтаряме грешките. Интересно, ако по някаква сила ГЕРБ отново дойде на власт, какви аргументи ще извади, за да оправдае актуализацията. Още повече, ако има предвид аргументите, които се коментират от някои в този форум, не му прави чест това вето. Така никога няма да тръгнем напред, защото ще "забиваме спици" в управляващите да сметка на мераклиите за власт. Това съвсем не е принципност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 44 rate down comment 10
индианеца
преди 10 години
Целта е да се вземе заема и да се раздаде на калпаците, та да можем да си вдигнем акциите за следващите избори. Освен това смятат, че ще могат да тушират протестите, като насторят тия, които имат нужда от подаяния с/у хората в големите градове. кАмунизм в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 41 rate down comment 8
data
преди 10 години
Хвала , много точни данни ! Ай сега да ми кажеш ква е разликата между тия и ония ? И дали пък хората нямат право да кажат : Баста ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още