IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането с европейски средства е в пълен застой

Желаещите да получат европейско финансиране за обновяване на жилищни сгради непрекъснато се увеличават

10:40 | 09.08.13 г. 2
Санирането с европейски средства е в пълен застой

Санирането с европейски средства е в пълен застой. И това лято няма да има жилищна сграда, която да бъде реновирана, заради хилядите изисквания към кандидатите. В същото време желаещите да получат европейско финансиране за обновяване на жилищни сгради непрекъснато се увеличават, съобщи bTV.

Пари има, желаещи също, но самото изпълнение буксува. Над 300 сгради от цялата страна са поискали да станат част от проекта за енергийна ефективност и да се възползват от финансирането. Засега обаче са сключени само 12 споразумения за финансова помощ на стойност 1,4 млн. лева.

За жилищните блокове тепърва ще се изготвят проекти и ще се обследват, което означава, че вероятно и тази година няма да има завършена сграда. От регионалното министерство, което отговаря за разпределението на средствата, обещават това да се случи през първата половина на 2014 г.

50 млн. лв. са отпуснатите европейски средства, а за одобрените вече 12 сгради са отишли 1,5 млн. лева. Простата сметка показва, че парите няма да стигнат за всички, но заявления се приемат още, защото кандидатите, които не отговарят на всички условия, ще отпаднат.

Бюрокрацията също спъва санирането.

Най-много заявления за саниране са подадени от София, но вече има одобрени сгради и от Пловдив, Монтана, Варна и Благоевград. Най-старата сграда, която кандидатства за саниране, е построена през 1919 г.

Разчетите показват, че санирането намалява разхода на енергия с до 40%. Този септември ще има нова разяснителна кампания, която да направи програмата по популярна сред хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
gamen
преди 10 години
за банките 50% сигурна печалба и заедно с това кредита на клиента бонус ..завинаги роб да им станеш... нема се санираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mailoff
преди 10 години
И ако като изтече програмният период тези пари ще потънат, нали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още