IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софийска вода": Искането за референдум е политическа манипулация

По данни на Световната банка столичното ВиК дружество е най-добре работещото в България, коментира изпълнителният директор Мариана Итева

11:28 | 12.08.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Софийска вода": Искането за референдум е политическа манипулация

Исканията за референдум за концесията със „Софийска вода“ са политически манипулации и евтин политически ПР, каза в ефира на БНТ изпълнителният директор на дружество Мариана Итева. Според нея договорът за концесията на столичното ВиК дружество се изпълнява стриктно, а управлението е добро и прозрачно. Няма установени нарушения на договора, категорична е тя.

Според доклад на Световната банка „Софийска вода“ е най-добре работещото ВиК- дружество в България, с най-добри показатели, обясни още Итева.

Колкото до загубите на вода, това е проблем за целия ВиК-сектор на България и е много болен проблем, допълни още тя. Итева посочи, че цената на услугата, която предлага дружеството, е една от най-ниските – 1,76 лева за куб. метър. Основната причина за исканията да се повишава цената на водата са инвестициите, които дружеството трябва да направи. Отказът да се повиши цената ще наруши плановете на дружеството за следващия инвестиционен период, защото базата ще бъде много по-ниска, категорична беше Итева.

В договора за концесия няма клауза, която да позволява разтрогването му и по тази причина Итева коментира, че не очаква да бъде проведен референдум, а дори и да има такъв – той нищо няма да реши.

Изявлението на изпълнителния директор на „Софийска вода“ е по повод предложението за референдум за концесията на дружеството, направено от група общински съветници от БСП и ВМРО. Това искане беше отхвърлено без дебати преди месеци. Административният съд обаче постави връщането на проблема на дневен ред. Съдебното решение не постановява задължително провеждане на референдум, а отново дискутиране на темата на заседание на Столичния общински съвет.

Искането за референдум, който да даде отговор дали да бъде прекратена концесията на „Софийска вода“, е породено от неизпълнението на задълженията, според вносителите – загуба на вода и високи цени на услугата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
САМО НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА НАТУРАЛНИТЕ МОНОПОЛИ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И НИЩО ДРУГО!Именно тогава и само тогава гражданите пряко избират управлението на тези монополи на ИЗБОРИ и имат това демократично право на всеки 4 години!Не както сега договор за 25 години с милиардери акционери лежащи край басейните по тузарските курорти по целия свят чакайки чека с девидента от експлоатацията на стадото българи да дойдеНе е луд който яде баницата, а който му дава А това си ти гражданино ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Ти пъкКакви са тези въпрости:Кой е подписал неизгоден договор!?!Та нали това е капиатализмъ = корупцияНамира се един хитър "предприемач", който започва да ухажва един "беден" политик и накрая след мноого подаръци и пари сделката става!Капитализъм=корупцияслед години:корупцията=мафияслод още години:мафията=фашизъмгодини фашизъм=революцияп.с.тлъстите котки-хипербогатите разбират това и се опитват да държат строя на всяка цена и с всички инструменти: а това са медии, неправителствени организации, спортни събития, фалшиви партии и политици, църкви, джамии и тем подобни вероизповедания, наркотици, войни и т.н. Всичко за да се крепи силно изразеното класовото общество, докато раята руча ГМО, пие менте алкохол, и Шистова горяща вода, облъчено от радиация, токсини, нитрати и пр отрови от "едрия бизнес"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
"В договора за концесия няма клауза, която да позволява разтрогването му и по тази причина Итева коментира, че не очаква да бъде проведен референдум, а дори и да има такъв той нищо няма да реши."Ако с референдум се определи цена от 0.50 лева за кубик,дали госпожата няма да запее друга песен.....и нека гарантираната печалба да остане 17%.....,може и 21% както е била в началото.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Като се разрових намерих следния отговор на въпроса "Кой":"Концесията на Софийска вода е подписана в края на 1999 г., по времето на управлението на Стефан Софиянски, за срок от 25 години с опция за удължаване с още 10 години." Значи до 2024-та. Оттогава собственика на практика е сменен три пъти. Текущата му ГАРАНТИРАНА норма на печалба по договор е 17% и това е с намалението, била е 21%.Отговора на въпроса "Защо" сигурно ще се даде от историците след сто - двеста години. Е, нас няма да ни интересува тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Atlantis
преди 10 години
"Отказът да се повиши цената ще наруши плановете на дружеството за следващия инвестиционен период"Ах, завалийките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Гледай ти. И как така "В договора за концесия няма клауза, която да позволява разтрогването му". Кой е подписал такъв договор, с който връзва ръцете на държавата или на Софийска община? Защо е подписан такъв договор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
stasi666
преди 10 години
По скоро политическо и управленско безхаберие на Фандъкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Много красива тая Марияна, бе....да му се невиди!! :) Пу да не и е урОки! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още