IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоянова: Брюксел забави процедурите за декодерите за бедни

Забавените обществени поръчки станаха причина аналоговият телевизионен сигнал да не бъде изключен от 1 септември, коментира членът на СЕМ

11:29 | 13.08.13 г. 6
Стоянова: Брюксел забави процедурите за декодерите за бедни

Забавянето на цифровизацията е заради това, че чиновниците в Брюксел не одобриха навреме програмата за предоставянето на декодери за социално слаби. Това обясни членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стоянова, предаде агенция "Фокус".

Стоянова обясни, че това е причината аналоговият сигнал да бъде спрян след обявената предварително дата -1 септември.

По нейни думи идеята за подпомагане на социално слабите с ваучери за декодери е въпрос, който първоначално е бил приет спорно в Брюксел. Оказва се, че такъв подход не е прилаган в други европейски държави.

"Тогавашното правителство (бел. ред. правителството на Тройната коалиция) обаче е успяло да наложи убеждението, че трябва да се намери изход, за да не останат граждани от страната, изолирани от процеса на цифровизация и технологизация по финансови причини. Така двете страни са стигнали до този приемлив подход за раздаване на ваучери за декодери за социално слаби", коментира тя.

Още миналата седмица зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров намекна, че подобно забавяне може да се случи. Тогава той също изтъкна, че графикът за въвеждането на цифровизацията ще бъде допълнително моделиран от така наречения Орган за цифровизацията. който ще реши от коя дата аналоговият сигнал ще бъде изцяло преустановен.

Припомняме, че днес се очаква да бъдат отворени офертите в обществената поръчка за втори етап за доставката на декодерите в страната - за районите Югозападен, Югоизточен и Северен централен. Тя трябва да осигури устройства за 86-90 хил. души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Все някой им е виновен. Сега е Брюксел.А истинската причина е да няма глоби за България но и да продължим да наливаме излишни средства за реклама на цифровизацията в едни медии на "наши хора" щото е много сладко, много удобно и въобще не е престъпление. Нищо че ползата от такива колосални средства за реклама не е кой знае каква. Класически пример за корумпирано престъпно отношение от страна на правителството на Гея, Бея и Злодея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
Този ЛЬОШ Брюксел !!На албанците не им попречиха да имат вече излъчване на DVB-T2 сигнал .... (при нас след 5-6 год. при благоприятно разположение на звездите) !Смешки !! (ж.р. от ***)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ами изглежда властта инвестира в Инвестор и .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Интересното е, че инвестора на последък много подбрано пускат информацията. Казват, че ще се отворят поръчките, ама до сега не са ги коментирали. А ето за какво иде реч: http://***.mediapool.bg/darzhavata-plashta-dekoderite-za-bednite-po-skapo-ot-tsenata-im-v-magazina-news209989.htmlТака стана и с една друга много интересна тема. Коментираха колко е доходността по новите облигации вчера, а усложливо не ги сравниха с предишната емисия, за да установят, че има скок при лихвата с 60% ... Какво става с инвестора?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
Така де, и на клозетите(тоалетните) имат сателитни чинии,така че БГ телевизия не им е нужна.....,нали са ПАААТРОНИ и се пишат всичките БАШ турци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Това е върхът на цинизмът - не стига че храним паразитната *** на ромовете, ами и декодери да им купуваме !!! Откога телевизията е стока от първа необходимост и въпрос на физическо оцеляване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още