IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски предупреди за риск от рецесия

Възможно е правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева

15:31 | 16.08.13 г. 17
<p>
	Министър-председателят Пламен Орешарски напуска сградата на Народното събрание. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министър-председателят Пламен Орешарски напуска сградата на Народното събрание. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски видя опасност от рецесия и пое ангажимент да няма друга актуализация на бюджета, малко след като парламентът отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на бюджета за 2013 г.

През второто тримесечие икономиката ни се представя много зле. Ситуацията не е добра като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което сега върви икономиката ни, заяви той. Премиерът каза още, че се надява данните за трето тримесечие да са по-добри.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че „за част от обикновените хора рецесията вече е настъпила“. Според него основен проблем са разрушената бизнес среда и липсата на инвестиции. По думите му трябва да се подобри бизнес средата, което ще отвори нови работни места.

Премиерът беше категоричен, че дългът към края на 2013 г. няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година – 14.6 млрд. лева.

Орешарски обясни още, че е възможно правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева, който е предвиден в актуализацията на бюджета. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, каза премиерът.

Относно бюджета за следващата година Орешарски беше категоричен, че повече фискално разхлабване няма да има. „Повече няма накъде, защото 2 на сто е максимално възможният дефицит по Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция за следващата година, макар и символична“, обясни още министър-председателят.

По негови думи през септември, когато се представя рамката на новия бюджет, ще може да се говори по-подробно.

Бих се радвал на подкрепа и от ГЕРБ. Очевидно този път не ме подкрепиха, заяви още Орешарски по повод гласуването в пленарна зала.

Надявам се да доживеем решения, проектозакони, по които да имаме и подкрепата на ГЕРБ, заяви той. От началото кабинетът работи при приблизително тези условия. Дали се справяме добре или не, оценката е на избирателите, каза още премиерът по повод ситуацията в страната.

Още новини от страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
До 8, Сините камъни. Струвате ми се интелигентен човек, но предубеден и злостен. Не е вярно, че народът не иска БСП. Първа да направя уговорката, че никога не съм гласувала за БСП, но този път бих гласувала. Темата е много широка, за да я разгледаме в два поста. Мислете. Нещата са много по-сложни и точно интелигентните хора трябва да мислят в тази сложна ситуация да се справим с икономическото си ниско равнище. На беден народ, леви партии - това е аксиома. БСП може би най-добре успява да се дправи с мисълта, имам предвид традиции и състояние. Ако не сте съгласни, дайте вашата алтернатива и я обосновете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
На първо място е по-добрия живот на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
http://***.razkritia.com/wp-content/uploads/2013/08/%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Станишев е бил стипендиант на програмата Chevening, с чиято помощ той е изкарал като слушател в London School of Economics известно време. (Там е учил и синът на Муамар Кадафи!) Програмата се управлява от британското министерство на външните работи защото така британското външно разузнаване има пряк достъп и влияние върху новоизгряващите политически звезди в третия и втория свят. Освен това Станишев е бил слушател и на Московското училище за политика. То е основано през 1992 г. с цел да подпомогне изграждането на демократични ценности в Русия от Джордж Сорос. Няколко години по-късно Станишев се оказва в настоятелството на Училището за политика в България. У нас, освен чрез всякакви международни грантове, то се ползваше и с подкрепата на "Отворено общество" и фондация "Америка за България". Тоест може да се каже, че лидерът на БСП е бил служител на Сорос или по определенията на неговите политолози - оригинален ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Важото е да се говори непрекъснато - "нормалните хора" са "възпитани" да слушат и го изискват, а резултата, като проверка на думите е захвърлен и затрит за изследване от "нормалните"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
Ай стига де.Точно този червен боклукпалячо в предизборния си клип твърдеше, че пари имагерб не ги събирали от контрабанда.Изведнъж, се оказа, че трябва да тегли кредит, сега пък обявява, че може да има рецесия. Помним как при последната СВЕТОВНА криза му свърши мандата преди да разбере, че има криза, а сега ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
За това не позволяват Шефовете на жозе, херман и мартин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
drakobg
преди 10 години
Следващото ще е да обявят, че трябва да се "пипне" борда, за да преборим рецесията-например да поевтинее лева, че да улесним износа на електроника за Китай, оръжие за Русия, говеждо за Бразилия и други такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
rogers
преди 10 години
Ами няма какво друго да направим освен да се подготвим да го отиграем, както трябва - и да оставим електората на тройната коалиция да им сърба попарата. Те пенсионерите и сега са зле - не ми се мисли ама сами са си виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Това правителство е обречено само от факта, че вътрешно народът не ги иска. Могат да си публикуват хиляди статии с лъжи, могат да прашат оня с червените тиранти на пилоните всеки божи ден, могат да правят подписки в старческите домове, могат всичко, но въпреки това падат!Защото няма нищо по-силно от мисълта!Затова са тези агитки с лъжи, да замъглят съзнанието на народа и да го откажат!Но не става!Отиват си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още