IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Ветото беше шанс и протегната ръка

Всяко едно вето, което съм налагал, има своето основание и аргументи, коментира президентът пред БНР

11:40 | 18.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Ветото беше шанс и протегната ръка

Като “шанс” и “протегната ръка” определи президентът Росен Плевнелиев ветото върху текстове от актуализацията на Закона за бюджета, което беше отхвърлено от депутатите на извънредно заседание на парламента в петък.

„Важно е всеки да носи отговорност за това, което е казал, и за действията си. Не разбирам защо управляващите не разбират, че моето вето беше шанс, беше протегната ръка, за да могат да се чуят аргументи за какво ще се харчат тези пари”, посочи президентът в интервю за предаването на БНР “Неделя 150”.

“Още от първите дни на идеята, че би могло да има вето, управляващите излязоха с посоката: „Президентът обявява война”. Питам: "Правото на вето не е ли конституционно право”, коментира той.

Плевнелиев отново подчерта, че аргументите му да върне текстове от измененията в Закона за бюджета не са били политически. “За каква война става въпрос, при положение, че от новото правителство са минали 27 законопроекта, а аз съм наложил вето само на 2“, посочи държавният глава.

Той коментира, че в позицията му “няма преднамереност, а има добронамереност”. “Всяко едно вето, което съм налагал, има своето основание и аргументи”, заключи той.

“Повече от 23 г президентите на България са налагали вето. Традицията на президентската институция повелява, че президентът в писмен вид показва своите аргументи, а оттам нататък дебатите се случват в парламента”, каза още Росен Плевнелиев по повод отправените към него обвинения, че не е присъствал на дебатите в Народното събрание за актуализацията на бюджета.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
felipa86
преди 10 години
Ветото на президента беше погрешна постъпка от страна на държавния глава, от която щеше да пострада целият български народ. Добре стана, че го отмениха, а сега е редно Плевнелиев да си подаде оставката, защото е крайно недостоен за поста на държавен глава, който заема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Цирк - винаги трябва да изглежда, че има избор във всички посоки. Накрая пак става това което е планувано да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ivanoviv
преди 10 години
ivanoviv Който го може го прави, пише и подписва а който не,говори.А стила за правенето на"москвича"и"мерцедеса"досещате се какъв е ако имате съответното желание и възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
aldy
преди 10 години
Човече, сложиха те да топлиш креслото на Батката. Налягай си парцалките и не мрънкай много-много. Изложи цяла България със слугинското си поведение към някакъв си заместник на Ердоган, който е далече под ранга. Забрани на БЪЛГАРСКИ журналисти да присъстват. Говори кръгли глупости, при това без да присъства поне българският посланик. Абе "калинкаджийска" самодейност, вредяща на международния образ на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
serafima
преди 10 години
Толкова се компроментира г-н Офшорналиев, че вече нямам желание да коментирам отделни негови прояви. Показа стила и ниското си морално ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Добре, госпожо Плевнелиев, а като беше шанс и протегната ръка, защо не дойдохте да си защитите ветото в парламента бе, госпожо ? Нали протягате ръка - и депутатите ви протегнаха ръка - поканиха ви в парламента. Да покажете аргументи. А вие, като ощипана госпожица "учтиво" отклонихте поканата и избягахте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още