IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов: Бъдещето на БДЖ зависи от новите преговори с кредиторите

Железопътният превозвач може да приключи годината с печалба, прогнозира министърът на транспорта

16:40 | 02.09.13 г. 1
Папазов: Бъдещето на БДЖ зависи от новите преговори с кредиторите

Финансовите резултати на БДЖ в последните месеци дават основание да се смята, че железопътният превозвач може да приключи годината с печалба. Това става ясно от изказване на министъра на транспорта Данаил Папазов, цитиран от агенция „Фокус”.

„Амбициозно е, но не е невъзможно, да изкараме БДЖ на печалба. Имаме добри финансови резултати в дружеството в последните месеци“, коментира министърът.

Той посочи, че има значителен напредък при стопяването на загубите на компанията и даде пример, че в началото на годината държавната железница е била с над 25 млн. лв. загуба само за първите пет месеца, а сега тя е намаляла почти наполовина.

В тази връзка той заяви, че заради добрите финансови резултати на този етап няма да се налагат и съкращения на работещите в холдинга.

По думите му ако националният жп превозвач все пак успее да излезе на печалба, това ще бъде за пръв път от много години. Папазов припомни, че през годините железницата е субсидирана със сериозни суми, но резултати във връзка с финансовото й състояние до този момент не са постигнати.

Транспортният министър акцентира, че от най-съществено значение за бъдещето на БДЖ е как ще приключат преговорите с кредиторите, които предстоят през септември. Целта е кредиторите да бъдат убедени, че дружеството върви към подобрение и ще може да си плаща заемите. "Много тежки срещи ни предстоят, на които ние трябва да ги запознаем с програмата, която завършихме за преструктуриране на БДЖ и да ги убедим да се съгласят с нас", заяви ресорният министър.

По-късно днес стана ясно, че още тази седмица министър Папазов ще свика за трети път обществените съвети към Министерството в областта на водния, въздушния, железопътния, автомобилния транспорт, както и е-управлението, ИТ и телекомуникациите. Срещите ще се проведат на 3 септември (вторник) в сградата на транспортното ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 10 години
Дружество което зависи от милостта на кредиторите си е обречено . Рано или късно БДЖ отива на скрап !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още