IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общината плаща, както и да бъде прекратен договорът със "Софийска вода"

Дори и да прекрати предсрочно договора заради нарушения на концесионера, общината трябва да плати задължения по основен договор за заем

12:43 | 03.09.13 г. 4
Общината плаща, както и да бъде прекратен договорът със "Софийска вода"

Повторно съществено нарушение на качеството на предоставяните услуги или неспособност да бъдат изпълнени 75% (като стойност) от капиталовите инвестиции в проекти, заложени в бизнес плана за период от две последователни договорни години, в рамките на един регулаторен период, са основание за прекратяване на договора за концесия със „Софийска вода“.

Това става ясно от текстовете на споразумението, публикувано на страницата на концесионера на столичното ВиК – дружество. Нарушението трябва да бъде удостоверено с влязло в сила наказателно постановление от страна на компетентния орган.

Процедурата за прекратяване на концесията предвижда Столичната община да изпрати предизвестие на концесионера, като се посочи естеството и размера на неизпълнението. Когато то не може да бъде отстранено, договорът ще бъде прекратен като общината може да го направи по всяко време с писмено предизвестие. Дори и да прекрати предсрочно договора заради нарушения на „Софийска вода“, общината трябва да плати задължения по основен договор за заем на концесионера. В замяна тя може да запази гаранцията по договора, която е в размер на 750 хил. долара.

Право на предсрочно прекратяване има и концесионерът, в случай че общината не изпълни своите задължения, описани в договора. В този случай общината трябва да плати дължимите задължения по основен договор за заем на „Софийска вода“, заеми със свързани лица, както и компенсационна такса.

Компенсационната такса пък е определена като по-голямата сума от дисконтираната стойност от паричните потоци на акционерите, предвидени във Финансовия модел след допускането за всяко коригиране на цената, направено в съответствие с този Договор за концесия преди датата на прекратяване или първоначалния капитал на дружеството.

В договора се пояснява още и кой е компетентният орган, който може да определи има ли нарушения и да прекрати концесията. Това е който и да е компетентен съд, както и която и да е местна, национална или наднационална комисия, агенция, инспекторат, министър,  министерство, официално, държавно или длъжностно лице. Те трябва да дадат и мотивирано становище за прекратяване на договора за концесията.

Дали заложеното в бизнесплановете на дружеството се изпълнява – Столичната община трябва да има много ясна представа, защото, според договора, концедентът е длъжен да създаде звено за мониторинг на концесията.

Експертите в това звено изготвят три пъти в годината доклади за изпълнението на договора за съответния четиримесечен период. В това число се включват и заложените цели на дружеството. Това звено получава пълно съдействие от страна на „Софийска вода“, както и копие от кореспонденцията на концесионера с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Освен това всяка година, до 30 септември, общината трябва да получава пълен доклад за състоянието на публичните активи, дадени за управление на компанията.

В договора за отдаване на концесия са предвидени и неустойки за всяко нарушение от страна на концесионера – в размер на 8 млн. евро за всеки 36-месечен период. От своя страна Столичната община дължи обезщетения за всяка щета, в нарушение на съществуващия договор,чиято стойност надхвърля 100 хил. долара.

На страницата на "Софийска вода" можете да намерите пълния текст на концесионния договор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 10 години
само национализация на мономплите от всякакъв вид е решениетодруг път е само далавера за "бизнеса" до това води всяко профити-зация или прайвит-изация... до облагодетелстване на малцина за сметка на всички насС една дума капитализмъ е жив провалПровал за целия свят и цялото човечествоЩе им светне на хората но ще е късноКогато "пазарната икономика" или "свободния пазар" с "невидимата си ръка" опустоши тази планета до момент на изчезване на човечеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 10 години
Хахахаха,тоша е завещано от Софичнски и Костов с любов към софийския данъкоплатец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Ironhorse
преди 10 години
Хахахаха,тоша е завещано от Софичнски и Костов с любов към софийския данъкоплатец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Когато общината и гражданите са ощетявани с милиони, няколко хиляди лева за наеми са нищо. Отново подвеждащо и манипулативно заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още