IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Стойнев: Тече ревизия на договора със "Софийска вода"

В Столичния общински съвет ще бъде обсъдено искането за референдум за концесията

08:52 | 05.09.13 г. 2
Николай Стойнев: Тече ревизия на договора със "Софийска вода"

В момента тече ревизия по работата на „Софийска вода”, след като бяха открити редица слабости, съобщи в ефира на БНТ общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев. Според него обаче, за да бъде разтрогнат договорът за концесия, са необходими две последователни санкции от страна на компетентен орган.

Той призна, че договорът е неизгоден, но трудно може да бъде разтрогнат. Стойнев уточни, че в доклада на общинските съветници на БСП с искането за референдум по отношение на концесията на столичното ВиК-дружество липсват последиците от едностранно разваляне на договора.

Общинският съветник поясни, че общината трябва да поеме задълженията на „Софийска вода” към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), задължения към свързани страни и капиталова компенсация, която ще бъде определена от арбитражен съд.

Според общинският съветник от БСП Гергана Алексиева обаче демокрацията няма цена. Тя отхвърли тезата за големите неустойки, които Столичната община трябва да плати при едностранно прекратяване на договора за концесия.

„Видях клаузи в договора, които могат да бъдат използвани като основание за прекратяване на концесията”, заяви тя, но не можа да отговори защо е необходим референдум при положение, че договорът дава основания за прекратяване на концесията. Алексиева допълни, че нейната партия ще направи всички законови стъпки референдум да има.

Николай Стойнев се обяви против провеждането на референдум, тъй като при всяко решение на софиянци общината ще е губеща. "Ако хората искат прекратяване на концесията, ще бъдат пращани неустойки. При положение, че столичани подкрепят този договор, трудно бихме принудили концесионерът да поправи слабостите, които вече са установени",  коментира той.

Днес на заседанието на Столичния общински съвет ще се вземе решение дали концесионният договор за „Софийска вода” ще бъде подложен на местен референдум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stefi
преди 10 години
Ревизията на Софийска вода "си тече" и ще си Изтече .........а с нея изтичат и парите на глупаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И каква е ролята на Софиянски за тая бъркотия? Помни ли някой неговто "успешно" за някои другари временно правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още