IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива

Таванът на пенсиите трябва да падне, търсим решение за кои, каза министърът на труда

10:12 | 20.09.13 г. 16
Адемов: Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива

Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива. Това заяви в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той не даде конкретни отговори за предстоящата нова пенсионна реформа – нито с колко ще се увеличава възрастта, нито от кога. Не даде конкретен отговор и за осигурителния стаж и други параметри, които вълнуват хората в предпенсионна възраст, но беше категоричен, че с оглед на демографската картина и перспективите пред пазара на труда пенсионната възраст в България няма как да не бъде увеличена в бъдеще.

Адемов посочи, че Консултативният съвет към социалното министерство все още е в процес на обсъждане на оптималния вариант за пенсионната възраст и тавана за размера на пенсиите.

По негово мнение таванът на пенсиите трябва да падне, но най-големият въпрос е как да се намери „най-малко несправедливото решение“ при тази стъпка. Във всички случаи, според Адемов, не е възможно да отпадне горният праг за всички пенсии, защото това ще натовари много системата. Министърът изказа опасение, че ако падне таванът за всички пенсионери, някои ще трябва да получават пенсии от по 10 хиляди лева.

Препоръките на експерти в социалната сфера също са за увеличаване на възрастта за пенсиониране или поне да се помисли в посока обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота.

Да се увеличи възрастта за пенсиониране над 65 години е и препоръка, направена към страната ни в доклад на Световната банка за демографската картина у нас, който ще бъде официално представен пред журналисти днес.

Припомняме, че кабинетът планира на този етап замразяване на възрастта за пенсиониране, но е с разбиране, че мярката е временна, по мнение на икономисти.

На въпрос за бюджета на Националния осигурителен институт министърът коментира, че той не е застрашен и всички социални плащания до края на годината са гарантирани. Той не изключи най-бедните пенсионери да получат коледна добавка в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Гнева да се смени с "любовта" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 2
Slavvi
преди 10 години
Е нормално е. Нали военните и полицаите ще има пазят алчните *** от гнева на народа? Никой няма да бутне техните привилегии. Нито на полицаи, нито на армия. И как пък пенсионерите ще преборят полиция и армия, за да ги изгонят, на мен ми е mission impossible.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
""Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива""..а на военните и полицаите направо върнаха старото пенсиониране, докато за останалите нещастници намало алтернатива...Червени ***, пенсионерите ви избраха и те ще ви изгонят...няма друга алтернатива...аут сте, но явно изгонването ви, хич няма да е демократично...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Адемов: Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива ...................................Трябва да се избере:или се повишава възрастта за пенсиониране и се забраняват роботите и компютритеили се позволява на технологиите да се развиват и се НАМАЛЯВА възрастта за пенсиониранеПроблема на РБ за липсата на постъпления в пенсиите е:1 че позволиха на спекулантите да правят комисионни2 че осигуровките са сравнително ниски3 че половината ор работоспособното население избяга от РБ4 защото не се заплащат осигуровки в реалният размер- укриват се5 заради отрицателният прирастБлагодарете на капитализма за унищожаването на родината нии това става със сългасието на всеки един от вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Защо обсъждат тавана на пенсиите толкова много? Незнам колко пенсионера вземат на това ниво и колко биха вземали над него, но доколкото мога да преценя и съм слушал статистики - това е доста малко малцинство. Реално вдигането или махането на тавана би дало повече пари точно на тях. Нали уж системата била солидарна и соцЯлна. Не е ли по добре да се мисли за вдигането на мин пенсия? *** как да стане.. те тези с макс пенсиите са пенсионирани олигарси от края на соца и върха на промените... трябва да си веят *** на екскурзии. Аз лично познавам такава пенсионерка - по върховете на "партията" в Русе. Що пари е усвоила от общата каца не ми се мисли. Та нейната пенсия, ще скочи двойно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Що не повишат пенсионната възраст на полицаите и военните?И да намалят тавана на пенсиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
rumen221
преди 10 години
КАКВОТО СВАЛИ ОТ ВЛАСТ БОКО ЩЕ СВАЛИ И ОРЕШАРСКИТРУДА Е СТОКА КАТО ВСЯКА ДРУГА! ФАКТ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ В БЪЛГАРИЯ Е 241лв., А СОЦИАЛНИЯ Е 566лв (да се облечеш, сгрееш и да си платиш билетчето за работа, но всеки човек трябва да отгледа наследника си = два социални мин.)ИЗВОД:- МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СЛЕД ПЛАЩАНЕТО НА ВСИЧКИ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ трябва да е 1 124лв. (бруто 1880лв), А МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА ТРУД 566лв. (бруто 735лв), (които за трета категория труд са 37,5% +20%ДДС + 10% акцизи и други данъци = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите. - ХА-ХА-ХА, данъците в България били най-ниските).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Е то така се казва vivanka ! Вече са на власт и "да го д .....т бедните "! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 3
vivankata
преди 10 години
Тези не казаха ли преди изборите, че няма да се увеличава възрастта за пенсиониране!? Или аз не си спомням..., ама ми се струва че бяха срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране при предното правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
И аз това твърдя!:D ...Блажени са вярващите! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още