IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как успешно да управляваме свободния ресурс на компанията си?

Поне десет процента от активите на компанията трябва да бъдат ликвидни, смята Антон Панайотов, управляващ съдружник в Аларик Секюритис

16:15 | 24.10.13 г. 1
<p>
	Антон Панайотов, основател и управляващ съдружник в Аларик Секюритис. Снимка: Investor.bg</p>

Антон Панайотов, основател и управляващ съдружник в Аларик Секюритис. Снимка: Investor.bg

На всеки етап от развитието си една компания трябва да търси външни консултанти. А това важи с особена сила за семейните фирми. Това е основната парадигма, от която следва да се ръководят фамилните бизнеси в България, каза Антон Панайотов, основател и управляващ съдружник в Аларик Секюритис – лицензиран инвестиционен посредник специализиран в управлението на ресурсите на фамилни бизнеси.

Той посочи, че в световен план всяка семейна фирма разполага с консултант, чиято основна задача е да насочва личните инвестиции, свободния ресурс на фирмата стратегически, така че да прави повече пари от вече спечелените. "Трябва да се мисли в две посоки – възвращаемост на активите и ликвидността", каза експертът.

По негови думи семейните фирми не са програмирани да се справят с предизвикателствата в развитието си сами, особено по-малките бизнеси - „те не са устроени така, че да реагират на агресивните чужди компании, които завладяват пазарите, твърди експертът.

„Ако искат да се развиват, фамилните компании, би трябвало да се съветват с консултантите – дали да навлязат на чужд пазар, дали да приемат нов акционер или какво да направят със собствените си ресурси. Защото единствената опция, която имаше досега – банките с техните заеми, вече не са достатъчни за тези компании.

Вече голяма част от бизнеса осъзнава това, споделя Панайотов и дава експертен съвет към мениджърите – да държат поне десет процента от активите си да бъдат ликвидни.

Към момента към нас се обръщат компании, които са напреднали в своя бизнес модел и разполагат с повече свободен ресурс и имат интерес да бъде развиван. Това са фирми, които гледат на развитието си извън България, каза още Антон Панайотов.

По темата как да управлявате парите от бизнеса си, защо са важни инвестиционните фондове и какво трябва да знаете в аванс за тях отговаря Станислав Сираков, консултант финансиране и партньор в LAUNCHub.

Той разказва как да се подготвите за среща с инвестиционен фонд, на какво да обърнете внимание преди да направите избор на такъв, защо е важно да потърсите информация за това кои успешни сделки е правил този фонд, към кои сфери има афинитет.

Партньори на успешния фамилен бизнес - Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на Първа Инвестиционна Банка, Интерлийз ЕАД и Аларик Секюритис

Повече от презентациите на Антон Панайотов и Станислав Сираков можете да видите във видеоматериала

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
На всеки етап от развитието си една компания трябва да търси външни консултанти........каза Антон Панайотов, ..... лицензиран инвестиционен посредник специализиран в управлението на ресурсите на фамилни бизнеси.Всеки бизнес трябва да купува домати, особено вие, каза собственика на кварталния "плод и зеленчук"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още