IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица

Има място за спекулативно строителство на индустриални площи, според мениджъра "Отдаване под наем" в Tishman International

08:23 | 30.10.13 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олга Стоичкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Олга Стоичкова. Снимка: Личен архив

За ситуацията на пазара на бизнес имоти в България разговаряме с Олга Стоичкова - търговски мениджър в Tishman International.

Г-жо Стоичкова, каква е моментната картина на пазара на бизнес имоти в България на фона на икономическата криза и политическата ситуация?

Ако говорим за наемния пазар, той е стабилен, има равновесие между търсене и предлагане, но заради икономическата и политическата ситуация развитието му е потиснато. Ако това не се беше случило в тази година, може би щяхме да отбележим доста по-големи ръстове, отколкото съобщават консултантските агенции в момента.

За какви ръстове говорим?

Според някои от консултантите броят на сключените сделки до момента превишава този за 2012 г. и е значително по-голям спрямо 2011 г., а четвъртото тримесечие е традиционно силно в сектора на наемите.

Как очаквате да се развива пазарът в краткосрочен и средносрочен план?

Очаквам положително развитие. В сферата на бизнес имотите, в сегмента на качествените офис, търговски и индустриални площи не се наблюдава тази негативна тенденция на висока незаетост и ниски наемни нива.

На пазара на офис площи конкретно се наблюдава свръхпредлагане, а същевременно качествените офиси не достигат заради силно концентрираното в този сегмент търсене и експерти предупреждават за вакуум заради липсата на ново строителство. Какво може да се направи, така че по-нискокачествените сгради също да станат конкурентни на пазара?

Не е въпрос на локация. Тези сгради са встрани от предлагането, тъй като са некачествено строени и не предлагат удобствата, които предлагат съвременните офис площи и които се търсят от наемателите. Това обаче е едно проявление на развитието на пазара – в началото на бума се получи свръхстроителство.

Знаем, че количеството и качеството са винаги в диаметрална зависимост и така многото на брой и набързо построени сгради се оказаха с ниско качество. Единственото, което може да се направи, е да се преценят възможностите за капиталови инвестиции и реорганизация на тези сгради.

Впоследствие пазарът отся качествените инвеститори, които имат не само финансова подкрепа, но и опит на пазара. Те допринесоха с качествените проекти на пазара. Оттам идва дисбалансът.

Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Производство под наем? Да, ако мисля да го правя от 1 до 5 години макс. Ако говорим сериозно обаче - тази госпожа трябва да се казва Калинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица============Какви "индустриални" имоти ве, какви "капитали", какви 5 лева!? Хората вече нямат пари за хляб, тая ми говори за "индустрии" и всякакви други дъвки!БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД КАТАСТРОФА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
О. Стоичкова: Строителството на индустриални имоти за собствени нужди е отживелица Позволете категорично да не се съглася с Вас !Работя и с международни компании стъпващи на българския пазар, и до една ! строят върху собствени имоти !Защо ли ?!Отговорете си на въпроса, кой е източника на богатство на корпорацията МакДоналдс ?!Ще подскажа, не са сандвичите, с тях само се плаща земята, сградата, данъците и оперативни разходи.Истинската печалба идва от продажбата на закупената земя след 10 или 20 години, защото мястото е станало атрактивно както го казвате в бранша.Та за това и сега, в България се купува земя и се строи.Ако обаче говорите за бизнеси тип еднодневки, сте права, но аз пък не се интересувам от такива, нито пък има някаква полза от тях като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още