IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Правителството пропусна половин година за реформи

Постоянното разделение и недоволство на обществото допълнително намалява намеренията за промени, коментира бившият социален министър

12:00 | 30.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
 Иван Нейков: Правителството пропусна половин година за реформи

Бюджет 2014 може да бъде определен като бюджет без реформи, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър Иван Нейков. По думите му непрекъснатото недоволство и разделение в обществото, неспиращите протести са изненадали правителството, което „не смее да предприеме реформи“.

Нейков подчерта, че като всяка година бюджетът се разглежда от две различни гледни точки.

„Едната оценка ще е на тези, които го изпълняват, или управляващите. И според тях финансовият план за следващата година, ще е по-добър дори само в сравнение с предходната година. Другата гледна точка ще е на тези, които ще живеят

с този бюджет. И според прогнозите, животът през следващата година ще е като този през 2013. Няма да има някаква сериозна промяна. И то, защото на правителството не му стигна куража да направи онези реформи, които трябваше да се направят“, заяви Нейков.

Той припомни, че бяха направени заявки за промени в много сфери, които обаче не са били отразени в бюджета за следващата година.

„В началото бяха 100, после 80. Проблемът е, че всяка една от тези промени изисква  изменения в поне два-три закона. Това означава да видим между 200 и 300 законодателни промени, които трябва да бъдат направени до началото на следващата година“, заяви Нейков. Той подчерта, че ако едно правителството не направи необходимите реформи в рамките на половин до една година след идването си на власт, то няма да ги направи изобщо.

„Наистина няма политики“, допълни Нейков. По думите му в бюджета за следващата година ще бъде концентирани средства в малко сфери, само за да бъде направена разлика с разпределението им през предходната година. По този начин обаче няма да бъдат извършени важните промени, категоричен е бившият социален министър. Той подкрепи изказването си като даде за пример отлагането на възрастта за пенсиониране. В тази връзка от държавния бюджет към този на НОИ вече „са прехвърлени над 2 млрд. лева“.

От друга страна, „чухме, че за инвестиции ще се дадат 20 млн. лева,“ коментира още Нейков.

Според него управляващите не могат да обвиняват протестите, че се извършват подобни трансфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
РЕ-ФОР-МИ !!! РЕ-ФОР-МИ !!! РЕ-ФОР-МИ !!! Урааааааааааааааааааааааааааааааааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още