IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euronews: Новият мост над Дунав има сериозни дефекти*

Струващият 300 млн. евро "Нова Европа" бе открит едва преди няколко месеца, но вече се появяват проблеми

09:51 | 30.10.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Euronews: Новият мост над Дунав има сериозни дефекти*

Броени месеци след официалното откриване на втория мост над Дунав между България и Румъния бяха открити сериозни дефекти, съобщава в репортаж Euronews.

Експертите от българското транспортно министерство са установили поне 20 сериозни дефекта. По „Нова Европа”, каквото е официалното име на съоръжението, има дупки и проблеми със системата за отвеждане на дъждовна вода.

Дефектите са открити, след като през миналата седмицата се е появила голяма дупка, което е предизвикало и по-сериозна проверка на съоръжението.

Телевизията отбелязва, че мостът е „съвсем нов” – открит е едва през юни. Строителството завърши през април и коствало 300 млн. евро.

Припомняме, че при откриването на моста служител от испанската фирма FCC заяви, че въпреки кратките срокове на изпълнение строителството на съоръжението е много качествено. Мостът е част от Трансевропейския пътен коридор 4 и е от ключово значение за транспортните връзки в Югоизточна Европа.

Освен дефекти по моста обаче в България има още усложнения – пътната инфраструктура, довеждаща до „Нова Европа” е в лошо състояние. Въпреки това данните на българските власти са за непрекъснат ръст на преминаващите по моста. 

"Нова Европа" е вторият мост, свързващ България и Румъния, при градовете Видин и Калафат. Строителството получи средства от Европейския фонд за регионално развитие (ERDF). 

Междувременно от транспортното министерство заявиха, че дефектите на моста при Видин – Калафат нямат нищо общо със здравината на конструкцията. В позицията се уточнява, че през октомври е имало проверка и са открити сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста.

Към момента слаби места в настилката има и в двете ленти  на моста. Това се дължи на вода от дъждовете, която прониква под  настилката в следствие на тежкотоварния трафик. Вече се работи по отводнителната система на моста.

На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см) и трябва да бъдат взети спешни мерки за отстраняването им преди началото на зимния сезон, когато водата може да замръзне и да нанесе сериозни щети на настилката, уточняват от министерството.

В началото на ноември ще бъдат преасфалтирани всички проблемни места, а трафикът и в двете посоки ще се извършва върху платното посока България – Румъния.

Министерството категорично отрича информациите, че мостът „може да падне“. Съгласно подписания договор, всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя.

*Новината е актуализирана в 12.11 ч. с позицията на транспортното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 2
forexboy
преди 10 години
Щеше да бъде смешно ако не беше жалко.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Кой я води тая война, направо е безумие.Чак дотолкова ли управляващи и ГЕРБ нямат обща основа за действие?Що за омраза и самоубийствена война??!!А иначе, по казуса, ГЕРБ са виновни, че магистрала 294 през Чикаго е в непрекъснат ремонт. Задължителен трафик поне в едната посока, поради ремонти!И пак да кажа, не съм гласувала за ГЕРБ и никога за БСП или ДПС. Преди два мандата, имах глупостта да гласувам за Атака и после като му видях "атрактивните" снимки на фотографчето, щях да си изповърна червата!Вярвам в конспирациите и вярвам, че ще им преседне кокала на "батковците"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Нова Европа точно досущ стара Европа, хаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 10 години
баси новината ! Че нали за това има гаранции ? Сякаш при всеки нов строеж (елементарен) строеж не изникват дефекти поне до 2 г. след като е пуснат в експлоатация . п.п. Инвесторе - пада ви нивото след такива "новини" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Веднага ти отговарям от името на промитите: И дъщеря ти е конспиратор :)))))))))))))))))))))))))) Допълнение: Понеже нещата винаги са по-сложни отколкото изглеждат, и преебавката като крайно-резултатна манипулация, се прилага основно за системата вътре, то да ти кажа нещо което дъщеря ти не знае: После на междинните звена им се прибира всичко обратно - остава им само свършената работа, *** няма и на койда се оплачат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
:)))Както им е удобно.Схемите са изпитани и си работят.Само в едно няма да са точни /според мен, разбира се/. Точно кога ще "умре магарето" и момента на докарване на "новото магаре", което ще учат да не яде. Много е деликатен тук момента. Не, че не са подготвени силово все пак де. Но....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Пaк популистко прaвене, от мухaтa слон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Тези сериозни дефекти, сa устaновени от " експертите" от бългaрското трaнспортно министерство. И кaкви сa дефектите? "На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см) "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Внимавай, че ще те обявят за конспиратор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ха, че кое беше конспиратовно?? Че казах, че всяка една от изброените информации не са независими от сенчести структури ли? Това и дъщеря ми го знае, а тя е на 2 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още