IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработица от 13,1% у нас отчете Евростат през септември

Безработицата се задълбочава на годишна база, след като през миналия септември е била 12,3%

16:08 | 31.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Младежката безработица остава сериозен проблем в ЕС. <em>Снимка</em>: <em>ЕК</em></p>

Младежката безработица остава сериозен проблем в ЕС. Снимка: ЕК

Безработните българи са 13,1% от трудоспособното население, показва статистиката на Евростат за септември. Данните показват, че няма съществена промяна на пазара на труда спрямо август, но спрямо септември 2012 година безработицата се увеличава.

През миналия септември без работа са били 12,3% от трудоспособните българи. Данните показват, че към края на септември 2013 година безработни са 446 хил. души спрямо 412 хил. за същия период на миналата година.

Тенденцията за целия ЕС е подобна. Минимална е разликата спрямо август – 11% от трудоспособното население в общността е без работа. Това са 26,8 млн. души, от които в страни от еврозоната живеят почти 19,5 млн. През септември 2012 година без работа са били 10,6% от трудоспособните европейци.

За пореден месец най-ниска безработица е измерена в Австрия (4,9%), Германия (5,2%) и Люксембург (5,9%), показват още септемврийските данни на Евростат. На обратния полюс са Гърция (27,6%) и Испания (26,6%).

Статистиката показва, че броят на безработните на годишна база се увеличават в 16 държави от ЕС, намалява в 11 държани и остава без промяна в Чехия. Най-значимият ръст на безработицата е отчетен в Кипър – от 12,7% до 17,1%, и в Гърция (от 25% до 27,6%). Намаление от 15,6% до 11,3% има по отношение на данните за Латвия, а в Естония намалението е от 10% до 8,3%.

Остава и един от най-сериозните проблеми за трудовия пазар в ЕС – младежката безработица. През септември младежите (до 25 години) без работа са 5,58 млн. Данните обаче показват незначително намаление – от 57 хил. души на годишна база.

У нас безработните младежи са 28,3% (65 хил.) спрямо 26,6% през септември 2012 година. Процентът е близо до средното за ЕС (23,5%). Младежката безработица обаче е сериозен проблем за Гърция, където над 57% от младежите нямат работа, както и в Испания с 56,6% младежка безработица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Newton Heath
преди 10 години
Проблемът с повечето им избиратели е, че страдат от болестта на Алцхаймер и още на следващите избори ще забравят за всички неизпълнени обещания на БКП-то:) Същевременно те са доволни на подхвърлените им 30-40 лева повече пенсия на месец, а не си дават сметка, че с водената от правителството политика все повече се увеличава вероятността внуците и децата им да имигрират...и тогава ще си останат дори без 30-те лева. За съжаление какъвто народът, такива и управляващите...и говори лошо за нас като нация, че управляващите стават все по-зле:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Нали новите управляващи щяха да разкриват 250 хиляди или колко бяха работни места?"======================Казваха, че рестриктивната политика на Дянков била причината! Казваха че неспособността на ГЕРБ да ограничат контрабандата била причина за "постната "пица" . Обещаха да я намалят до санитарен минимум / за момента без резултат/. Обещаха и повишаване на събираемостта /за сега без резултат/ Вече стартираха с дълговете. Да видим какво ще се получи. Дано им хареса на избирателите им сегашната подсолена с дългове "пица". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Измама! Безработицата е много по-голяма! Колко малко фирми не работят защото само данъците на лапащта държава не могат да платят!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Newton Heath
преди 10 години
Нали новите управляващи щяха да разкриват 250 хиляди или колко бяха работни места? Вместо това май са на път да закрият толкова, ако не дай си Боже си изкарат мандата до края.Ама друго си е да демагогстваш покрай изборите, а след това да си мълчиш като бит г..! Честно казано ги мразя в дъното на червата си, но още на следващите избори ще гласувам за тях, ако успеят да намалят безработицата, докато в цяла Европа тя се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още