IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Петкова: Приходите в бюджета за тази година ще бъдат изпълнени

Забавянето през летните месеци е заради ускореното връщане на ДДС, коментира зам.-финансовият министър

14:53 | 11.11.13 г. 2
Л. Петкова: Приходите в бюджета за тази година ще бъдат изпълнени

Приходите, заложени в бюджета за тази година, ще бъдат изпълнени, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА. По нейни думи изоставането, което финансовото министерство регистрира през летните месеци, се дължи на ускореното възстановяване на дължимия Данък добавена стойност (ДДС), както и на други данъци.

Данните за октомври обаче са обнадеждаващи, коментира още Петкова, без да дава подробности за изпълнението на бюджета. При изпълнение на заложените пари обаче ще има средства за коледни надбавки и за недостига в бюджета на здравната каса.

В периода юли – септември държавата е възстановила на бизнеса около 1,7 млрд. лева. Само през септември са върнати 577 млн. лева ДДС, допълни още тя.

Сигнали, че през октомври събираемостта на приходите надхвърля разчетите на Националната агенция по приходите (НАП), направи и финансовият министър Петър Чобанов. Без да се впуска в подробности той обясни, че заложените приходи в актуализирания бюджет за тази година ще бъдат реализирани и нова промяна в бюджета няма да има до края на годината. 

Само преди няколко дни обаче Министерството на финансите (МФ) отчете 360,5 млн. лева бюджетен дефицит за първите девет месеца на годината на касова основа. За същия период на 2012 г. имаше излишък от 248 млн. лв.

Припомняме, че един от основните мотиви за актуализацията на бюджета за тази година беше лошата събираемост на приходите. По тази причина и правителството поиска да бъде изтеглен 1 млрд. лева облигационен заем, което беше одобрено от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Може би имат предвид, че ще се изпълни "актуализирания" бюджет. Или и аз не знам. Малко лаконично говори зам. министърката. Което само по себе си е подозрително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
TGV
преди 10 години
И каква стана тя? Уж нереалните проходи заложени в бюджета май ще се изпълнят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още