IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигането на социална сигурност ще увеличи потреблението в Китай

Китайските семейства трябва да се отдалечат от културата на спестяване от страх, заяви Стивън Роуч от Йейлския университет

10:58 | 12.11.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Постигането на социална сигурност ще увеличи потреблението в Китай

Банките могат да бъдат приятно изненадани от агресивен пакет от реформи след Третия пленум на Комунистическата партия в Китай. Това заяви пред CNBC старши научният сътрудник в Йейлския университет Стивън Роуч.

"Надяваме се, че президентът на Китай Си Дзинпин ще представи планове за създаване на национална система за социално осигуряване, за реформа на държавните предприятия, както и за създаване на единна система за оценка на градските и селските земи", отбеляза Роуч.

Част от предишните пленуми на Комунистическата партия са се оказвали повратни точки за големи политически промени в Китай. През 1978 г. държавният лидер Дън Сяопин обяви план за реформа, която доведе до отварянето на китайската икономика и проправи пътя за бързо икономическо развитие.

"Стратегията е ясна. Китай измества модела от външно към вътрешно търсене и управляващите трябва да правят неща за постигането на тази цел", посочи Стивън Роуч.

По думите му ключът към този преход е в промяната на поведението на китайските семейства, които трябва да се отдалечат от културата на "спестяване от страх" и да предприемат "разходи с увереност".

"За да постигне това, правителството трябва да изгради мрежа за социална сигурност, която е пренебрегвана досега", посочи експертът. Той добави, че се надява да види реформи в социалното осигуряване, пенсионната система, здравеопазването, както и реална либерализация на лихвените проценти.

"Ако успеят да направят това, тогава семействата ще бъдат по-уверени в бъдещето си", добави още той.

Роуч, който преди това е работил като ръководител на азиатското звено на Morgan Stanley, заяви също, че очаква напредък по отношение на приватизацията на държавни предприятия. Въпреки това много анализатори изразяват съмнения за това дали правителството е склонно на подобен драстичен ход.

Повече за Третия пленум на Комунистическата партия в Китай може да научите от материала на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Но въпроса е дали богатите и банкерите ще позволят това."-------------------------------------------------------------Предполагам този въпрос, който поставяш е риторичен, защото съм убеден, че за 99% от хората, отговора е категоричен и еднозначен: "НЕ". Остава другия вариант да се крепи потреблението, а от там заетостта и цялата система: "кредит, колкото поеме, че и отгоре", още повече, че кредита все пак се явява, някаква форма на поставяне в зависимост и контрол.От тука следва да разглеждаме кредита, като по-вероятния избор, от страна на хората в които е и ножа и хляба, пред опцията да си намалят доброволно печалбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
" Когато труда да наемните служители се заплаща справедливо...."----------------------Как по-точно ще го направим "справедливо" заплащането, след като съвсем обективни фактори, натискат цената на труда(производството се свива, поради свития кредит, оптимизиране на производствата, нови технологии), кое ще обуслови приближаване на доходите до "справедливите" им нива ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Ох, човек ... всичко дето го казваш е точно така, ама можеш ли да кажеш, ако населението не го гушат с кредит, кой ше пУтрибяа? Къде щеше да е икономиката, ако не бяха тея планини от потребителски кредит и раздутите държавни бюджети (частично осигурявани също с кредитни пари), които през заплатите се връщат в потреблението? Не че теоретично не може да се свие още кредита, ама няма ли това да докара системата до тежък катаклизъм? Идеята е съвсем прозрачна: за да продължи да се върти икономиката, трябва да расте кредита, къде има сериозна маса от хора, с относително ниска задлъжнялост, които с труда си могат да изплащат? В Китай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Изразява се в това, да можеш да изкараш езика си от *** на шефа, а не да се хвалиш, че така можеш да опиташ закуската му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
rainmaker
преди 10 години
викаш по добре да нямаш нищо и да си "свободен". и в кво точно се изразява тази свобода? мога да ти гарантирам че тези които наричаш роби имат много повече варианти за избор и следователно имат повече свобода. дървени философи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Браво Стивън. Вие на запад го владеете инструмента "Разходи с увереност"Пускаш кредитирането, цените на имотите ( особено при демографията на Китай) излитат в облаците. После всеки по една 30 годишна ипотека и е готов - роб на тариката за цял живот. ***, треперещ за местенцето си, поробен от огромния си лед телевизор, скъпия си смартфон, лъскавата си кола и разбирасе ипотеката, а вие потривате ръце наоколо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още