IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пирати отвлякоха танкер в пролива Малака

Въоръжени мъже принудили екипажа да прехвърли горивото на друг кораб

11:40 | 12.11.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Пирати отвлякоха танкер в пролива Малака

Пирати отвлякоха втори танкер, плаващ около бреговете на Малайзия в рамките на месец.

По думите на финансираната от Nippon Foundation изследователска група десетина мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие и ножове, са се качили на кораба на около 30 мили западно от Сингапур в пролива Малака. Те принудили екипажа да прехвърли горивото на друг кораб.

„Вероятно става дума за банда, действащ синдикат. Пиратското нападение прилича на тези, които стават около бреговете на Нигерия“, казва капитан Матю Матаи от Nippon Maritime.

Проливът Малака е един от стратегическите морски пътища в света за петролната търговия. Сингапур, който се намира в южния край на пролива, е най-оживеното пристанище по пътя за Далечния Изток.

Това е най-късият морски път между Близкия Изток и Азия. Над 15 млн. барела петрол са били превозвани ежедневно през пролива Малака през 2011 г. Около 90% от петрола, който минава оттам е суров.

Последният инцидент беше през октомври, когато бе отвлечен танкер. Пиратите откраднаха товара на кораба и след това го изоставиха.

Вижте подробностите във видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Все повече се убеждавам, че държавите или са безполезни, или и те участват по някакъв начин в "бизнеса". Щом вече започнаха да крадат и суров петрол?!?! Тоя петрол нали трябва да стигне по някакъв начин до някоя рафинерия. Или пиратите са си приспособили някой ракиджийски казан и си го дестилират по домовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
И като са го откраднали този петрол, да не би да са си го складирали в мазето в туби? Цял танкер петрол изчезва като пара от чаша вода.....айде бе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още