IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз ще разполага с бюджет от 135,5 млрд. евро за 2014

Във финансовия план за следващата година са предвидени 3,9 млрд. евро за борба с младежката безработица

11:50 | 12.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Еврокомисарят по бюджет и финанси Януш Левандовски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по бюджет и финанси Януш Левандовски. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (EС) ще разполага с бюджет от 135,5 млрд. евро през следващата година. След дълги дебати европейските лидери постигнаха споразумение, което включва и допълнителни средства за борба с покачващата се младежка безработица в 28-членния блок, пише Ройтерс.

Сделката, с която се орязват разходите с 6% спрямо тази година, е първата под новите условия за Бюджета на ЕС за 2014-2020 г., договорени от лидерите на съюза през февруари.

Споразумението, постигнато след повече от 16 часа преговори, включва близо 3,9 млрд. евро средства за създаване на нови работни места, за обучение и стажове за наброяващите към момента 19 млн. безработни младежи на Стария континент. Критиците казват, че допълнителните средства са капка в океана, като се падат по 200 евро на всеки безработен младеж.

По-голямата част от средствата на ЕС – около 2/3 от общата сума – ще бъдат предоставени под формата на земеделски субсидии и за инвестиционни проекти като например строителството на пътища в по-бедните централни и източни райони на европейския блок.

За интелигентен и приобщаващ растеж се предвижда да бъдат похарчени почти 62,4 млрд. евро, от които над 11,4 млрд. са предназначени за конкурентоспособност и нови работни места, а 50,9 млрд. евро – за икономическо, териториална и социално сближаване.

За устойчив растеж се предвиждат разходи за над 56,4 млрд. евро, за администрация – малко над 8 млрд. евро, а за Глобална Европа – близо 6,2 млрд. евро.

Отделно се предвиждат 150 млн. евро като спешен резерв и още толкова – за европейския фонд за солидарност.

Споразумението, постигнато тази сутрин, трябва да бъде официално потвърдено от министрите и Европейския парламент (ЕП) преди да влезе в сила.

Европейската комисия (ЕК) първоначално предложи бюджет за 136 млрд. евро за 2014 г., спрямо 136,4 млрд. евро, които евродепутатите бяха заявили.

Като част от постигнатото по-рано споразумение за дългосрочния бюджет на Европа, заделените средства, които не са усвоени в дадена бюджетна година, могат да бъдат прехвърлени към бюджета за следващата година, след като бъдат одобрени от правителствата на страните членки на ЕС.

„След повече от 16 часа преговори ние постигнахме съгласие за бюджета на ЕС за 2014 г. Щастлив съм, че споразумението, сключено между ЕП и Съвета, предоставя така необходимите инвестиционни възможности за европейските предприятия, учените, градовете, регионите и студентите в момент, в който инвестициите са така необходими“, заяви еврокомисарят по бюджет и финанси Януш Левандовски.

„Мога само да поздравя ЕП, литовското председателство и страните членки за доброто сътрудничество през целия процес, както и за компромисите, които бяха готови да направят за всички, за цяла Европа, които очакват финансиране от ЕС“, сподели още той.

Бюджетът на ЕС е равен на около 1% от годишния брутен вътрешен продукт на 28-членния блок – малка част от общия размер на правителствените разходи на страните в ЕС, които са около 50% от БВП за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Маймуните обичат да се облизват пред големи числа, докато ги оправят отзад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още