IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Пенсионерите няма да живеят по-добре догодина

В Народното събрание депутатите обсъдиха бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина

13:06 | 12.11.13 г. 25
ГЕРБ: Пенсионерите няма да живеят по-добре догодина

В присъствието на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов и на министъра на финансите Петър Чобанов депутатите обсъдиха проекта за бюджет за държавното обществено осигуряване за 2014 година. Заради информация на Томислав Дончев от ГЕРБ за възникнали безредици около Народното събрание заседанието за кратко беше прекъснато. 

Информацията на МВР е за извършени арести и липса на насилие срещу студенти и протестиращи, обяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова. От ГЕРБ се позоваха на данни от социалните мрежи и предложението на Красимир Велчев беше заседанието да бъде прекратено. То не беше подкрепено от останалите депутати, в резултат - от групата на ГЕРБ напуснаха пленарната зала. 

Пред депутатите от БСП, ДПС и Атака социалният министър Хасан Адемов обясни, че бюджетът за ДОО размразява социалните плащания. Той коментира, че приходната част е амбициозна и залага увеличение на приходите. Ефектът ще дойде от увеличаването на максималния размер на осигуровките, както и на осигурителните прагове.

Увеличава се още и минималната работна заплата, а само от увеличаването на средния осигурителен доход ще донесе допълнително 100 млн. лева, допълни още Адемов. Той беше категоричен, че няма да има проблеми с бюджета за догодина. 

Малко по-рано от ГЕРБ категорично заяви, че няма да подкрепи бюджета за държавното обществено осигуряване за  2014 година. Основната причина е липсата на реформи в социално-осигурителната система. Спират се и част от реформите, започнати от правителството на Бойко Борисов, коментира по време на дебатите в пленарната зала бившият социален министър Тотю Младенов.

Като пример Младенов посочи връщането на правилото за ранното пенсиониране, което не касае единствено военнослужещи, а и работещите трета категория труд, на които е дадено право да се пенсионират две години предсрочно.

От Брюксел на няколко пъти посочват в различни доклади, че страната ни трябва да ограничи случаите на ранно пенсиониране. Гинче Караминова от ГЕРБ също посочи, че реформите в ЕС не толерират ранно пенсиониране и допълни, че целта на управляващите, връщайки ранното пенсиониране, е да намали броя на безработните. 

Разширява се и обхватът на получаващите инвалидни пенсии, коментира още Младенов.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че се увеличават дефицитите – с 84 млн. лева по фонд „Пенсии“, с 8 млн. лева за фонд „Общо заболяване и майчинство“, като така общият недостиг на средства в социалната система като цяло ще достигне 2 млрд. лева.

Тотю Младенов прогнозира още, че правителството ще постигне най-големия си провал именно в областта на заетостта. В бюджета за догодина за мерки за справяне със безработицата са отделени 73 млн. лева – колкото и за 2013 година.

В същото време разчетите предвиждат още 50 хил. осигурени лица по-малко. Средствата от европейските програми за 2014 – 2015 година, които трябва да бъдат отделени за борба с младежката безработица, основно ще бъдат усвоявани през 2015 година, предупреди още Младенов.

ГЕРБ изразиха и опасенията си за приходната част на бюджета, която не може да бъде изпълнена от осигуровки. Разходите за пенсии надвишават с 4,7 млрд. лева приходите, изчисли Светла Ангелова. "Социалният министър Хасан Адемов посочи данни, че има неплатени 500 млн. лева вноски", коментира още депутатът. Според нея още ще се увеличава "сивия" сектор на пазара на труда, а икономическата криза няма да отмине през миналата година. 

Тя посочи още, че планираното увеличение на пенсиите е "трохи" и пенсионерите няма да живеят по-добре през следващата година. 

Корнелия Нинова от БСП пък защити тезите, заложени в бюджета и посочи, че социалните мерки не са заложени само в бюджета на общественото осигуряване. Според нея пенсионната реформа е спряна, но за да бъде намерен обществен консенсус и 2014 година ще бъде посветен на този разговор. 

"Този бюджет на ДОО и Бюджет 2014 показа друго лице - човешкото лице на управляващите", допълни още Нинова. 

Гласуването на първо четене на бюджета ще бъде на 13 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Нали се сещаш. че докато правиш разбор и оценка на моя бизнес, без идея да си имаш кой е насреща ти, всъщност подробно разказваш ти що за явление си! Предполагам, че си потомствен последовател на вековните консервативни идеи в българската политика! хахаха!Казах ти, че сте си лика-прилика с другото талибанче-бегеманче... хаха!@deant, няма да те разбере мом4ето - то е десно милионр4е! Все едно да обясняваш на некой от агитката на "Левски", че не е задължително да си от ЦСКА, щом не си левскар и че човек може прекрасно да живее и без футбол! Ще си изядеш боя заради принципа! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
ГЛупости пълни. Няма нито десен нито ляв правилен начин!!! Това, което е правилно е ПРАКТИЧНОТО. Който върви само надясн или само наляво е човек, който представа си няма от света около него, а само живее с разни догми и утпоии в главата. Някой тука ми говореше, че комунистите вземали заеми.. МОЛЯ?? Най-големите консуматори са десните либерали, които вземат на кредит и кенефната хартия с която си бършат ***! Така, че не ми говоре леви и десни глупости. Това е само още един начин да разпокъсят обществото ни. Практичното и приспособимото поведение може да ни спаси и извади от всяка криза, не да ревем ляво на държавата да ни спасява или да ревем дясно банката да ни дава заем пак да ни спаси. Набийте си го това в главата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
И ако още си ЕТ представям си колко клиенти си имал и колко са ти изчезнали. Или може би си милионер ЕТ и за това си ламтиш за БиеСиПието, защото ако е така аз наистина познавам милионери ЕТ-та, даже без юридическа регистрация познавам милионери дето станаха при управлението СърГей, който ти толкова обичаш. И ако е тъпня, че десните правителства прават икономика, може би ставаш и си лягаш с "Комунистическия манифест". И не знам къде написах, че съм последна инстанция. Всеки има право на грешно мнение ^_^. Има 2 начина, приятелю: Единият е десен другият е грешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Мда.. характерно за тъпака е, че винаги е много убеден в себе си и винаги говори с вътрешно убеждение от последна инстанция!Ако приемем, че някой като горния се пъне да учи другите кое как е и подобни на него се наричат "десни" и изпитват вътрешен непреодолим спазъм да управляват държавата, какъв би бил резултатът?"Не знам бизнес правил ли си, щото като съм ти гледал другите повръщни, наречени коментари си 10-то поколение на заплатка и си толкова благодарен за таа заплатка, колко и мизерна да е тя, че ти плаща интернета,... " и бла,бла,бла... Мом4енце, аз съм частник от 14.02.1992 г., - от тогава ми е първата съдебна регистрация на ЕТ. Ти къде си бил през 1992 г.? От тогава не съм взимал заплата, а съм давал. До тогава съм взимал заплата за разни работи, вкл и за това да разписвам ведомости за заплати. Имаш ли идея колко си смешен?И няма нужда да ми обясняваш защо при Борисов сума бизнес е затворил! Знам по-добре от теб, защото доста клиенти ми изчезнаха! Няма да промениш тъпнята, която написа:...че при десни правителства има растеж и повишение на доходите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Факт, е че безогледното кредитиране беше в пика си точно по времето на 3-ката. Някой на това му викат растеж, щото пари имаш и да работиш на загуба и неефективно. След това обаче дойде времето да се плаща сметката. То не е свършило и Орешарски има да се къпе още много в народната любов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
И сума бизнес при Борисов затвори, щото не изкарваха толкова, колкото печелят . Като нямаш пари в магазина не си купуваш нищо, нали? От къде накъде тогава като не изкарваш пари ще харчиш. Видя се в кризата кой колко му е бизнеса. Най-логичното е като не се справиш с конкуренцията да фалираш, а не да живееш на командно дишане, както в момента ни поставят с 4 млрд дълг. Аман от титани на икономическата "справедлива" мисъл като теб и радетели за равен и равноплатен, комунистически, гнусен живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Не знам бизнес правил ли си, щото като съм ти гледал другите повръщни, наречени коментари си 10-то поколение на заплатка и си толкова благодарен за таа заплатка, колко и мизерна да е тя, че ти плаща интернета, защото това е единственото място, където не те е страх да си кажеш кво ти е на изстрадалата душица, защото цари анонимност. Като си толкова отворен и логичен, като нямаш приходи с какво ще платиш дори лихвите по кредита, бе Айнщайн? Няма ли тогава да "умреш" в още по-големи мъки. За добри години на бизнеса недей говори, щото хал-хабер си нямаш. Първо Станишев никога не е бил фин.мин. 2ро Орешарски наду 3 пъти по-голям балон от, който и да е демонизиран десен. 12% инфлация в борд ми звучи като 35% с независима ЦБ, не знам ти как го възприемаш. За добрите години на Тройката можеш да благодариш на десните СДС и НДСВ, които положиха основите на икономика в БГ, това че има престъпни кръгове е друга тема. Ни си ляв, ни десен, значи имаме ново определение за титаните като теб. МАВИ-та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Добре е, че имаш самочувствие! Доста от лекетата, управлявали България за четвърт век и те имаха, ама резултатът е, че държавата изчезна! Останаха 3-4 града да мърдат и милионер4етата като тебе са екстра!Леви-десни... всички са в един кюп! Когато няма производство, няма икономика! Когато няма икономика, няма приходи! Когато няма приходи, или взимаш заеми, или умираш! Анадъм, философ4е? Леви - десни... най силните години за бизнеса в България бяха през мандата на Станишев, а най-слабите, когато сума бизнес затвори и настана масов мор - при десния Борисов! Само не ми обяснявай за кризи-мризи, защото балонът, който се спука, започна да го надува десният Рейгън - точно той въведе живота на кредит, който се връща с друг кредит! И досега янките така си живеят - от дясно, все по-надясно! Долу левите комунисти от Лемън Брадърс! Да живеят печатарите на ФЕД! С десния крак - напред! Десни, десни, десни...! хахаха!Иначе си пиши, не ми пречиш - с бегеманчето сте интелектуалното ядро на чата тука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
От дефлацията се смята на минус, хаха. По това прословуто правило, догодина и то от Юли месец, не от Януари, ако някой хора така си мислят ще се дигнат и то дигането идва от това че се дига осигурителния доход, с приблизително 6-7%, а иначе от инфлацията сме на минус 3-4% и от там идва повишението по тва прословуто Швейцарско правило, с горе долу 3%. Колкото до измислената им социална политика, доказано е 124301203412 пъти, че при десни правителства има растеж и повишение на доходите, а не при леви кредитовземачи, ама така е всеки с убежденията си, няма нищо лошо, дори е похвално да имаш позиция, ама не като на тия двамата и парламентарното мнозинство, тогава е кофти :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Днеска пак пишат, че на годишна база имало ДЕФЛАЦИЯ. Как се смята това в Швекцарското правило незнам. Ако може всичкознаещия Kane да ме просветли моля. Все пак точно по това правило от януари се качват пенсиите с 3%. Разберете ме правилно - не съм против да се качват пенсиите, дори напротив. Но неможе това да е самоцел при положение, че сме в офицялна дефлация, занижена икономическа активност и почти нулев растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още