IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика ще нарасне с 3,1% през 2014 г.

Рязкото покачване на икономическата активност в еврозоната е ключовият фактор зад оптимистичната прогноза на Тhe Conference Board

13:57 | 12.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната икономика ще нарасне с 3,1% през 2014 г.

През 2014 г. китайската икономика ще се разширява с най-бавното си темпо от години насам заради продължаващия преход към по-балансиран модел на икономически растеж. До това заключение достига американската неправителствена организация за икономически изследвания Тhe Conference Board в своя доклад „Global Economic Outlook“, цитиран от MarketWatch.

Въпреки изоставането на Китай световната икономика все пак ще се възстановява скромно през следващата година главно заради съживяването на развитите икономики като Европа и САЩ.

Тhe Conference Board прогнозира, че растежът на Китай ще се забави до 7% през 2014 г. спрямо прираста на БВП от 7,5% през 2013 г. Това ще бъде най-бавната скорост, с която напредва икономиката на Поднебесната империя през последното десетилетие, показват данните, които са базирани на официални правителствени оценки.

Това забавяне също така ще повлече темпа на растеж на развиващите се икономики. Очакванията са той да бъде 4,6% през 2014 г. в сравнение с растежа от 4,6% през 2013 г.

Според икономистите на Тhe Conference Board, след като икономики като тези на Китай, Индия и Бразилия се опитват да преминат към по-балансирани модели на икономически растеж, „структурните ограничения пред ръста на техните икономики най-вероятно ще се усилят“.

Въпреки забавянето на темпа на икономически растеж във втората най-голяма икономиката в света, световния икономически растеж все пак ще се ускори минимално през 2014 г.

The Conference Board прогнозира, че световният икономически растеж ще нарасне до 3,1 на сто през 2014 г. от „разочароващия“ годишен растеж през 2013 г. от 2,8%. Рязкото покачване на икономическата активност в еврозоната е ключовият фактор зад оптимистичната прогноза за глобалния растеж за следващата година.

Регионът изглежда излиза от рецесията, която задържаше напредъка на страните през последните две години, посочва в своето изследване The Conference Board. Очакванията са икономиката на еврозоната да се разшири с 0,8% през 2014 г., след като организацията предвижда ръст от 0,3% за 2013 г.

Но и в Европа, и в САЩ, напредъкът на правителствената политика ще бъде постигнат трудно и едва ли ще оправдае прогнозите за икономически растеж, смятат икономистите на The Conference Board. Те посочват спирането работата на правителството на САЩ през октомври и рецесията в Европа като основни фактори за по-слабия от очаквания ръст на глобалната икономика през 2013 г.

„САЩ имат великолепен потенциал икономическият растеж да бъде задвижван от частния сектор, но политическите стълкновения възпрепятстваха напредъка“, заявява главният икономист на Тhe Conference Board Барт ван Арк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Така поднесен, материалът дава основание за сравнението, когато един ял пиле, друг ял ориз, средно статистически всеки ял пиле с ориз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още