IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият брой неосигурени е основната заплаха за здравната система*

Парите от здравните вноски догодина ще отиват само за здраве, гарантира председателят на здравната комисия Нигяр Джафер

15:30 | 12.11.13 г. 7
Големият брой неосигурени е основната заплаха за здравната система*

Бюджетът на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) е изпълним, коментира по време на дебатите в Народното събрание председателят на здравната комисия Нигяр Джафер. Според нея за първи път парите от здравните осигуровки ще останат за здраве и така системата няма да е донор на държавния бюджет.

Разчитаме на добрата работа на приходната агенция, коментира още тя и посочи, че за първи път касата ще трябва да се справя "без един лев резерв".

Спрямо миналата година бюджетът на касата се увеличава със 113 млн. лева, коментира още Джафер. Тя посочи, че това увеличение се отнася до различни дейности, но ще има повече пари за медицински устройства и лекарства. Факт е обаче, че парите за болничната помощ намаляват с 200 млн. лева.

Огромен риск за здравната каса е броят на неосигурените – през 2007 година те са били 700 хил. души, а от средата на 2011 година прескачат психологическата граница от 2 млн. души. „Толкова са и сега“, допълни тя.

Джафер посочи още и че липсва реформа в сектора, което също е голям риск.

От последвалите дебати стана ясно, че ГЕРБ не одобрява разпределението на средствата от бюджета на НЗОК и той няма да доведе до по-добро здравеопазване. Даниела Дариткова отхвърли обвиненията, че правителството на Бойко Борисов е "одържавило" здравната каса.

Тя посочи, че подобни действия се предвиждат и за следващата година - 104 млн. лева за предоставящите медицинска помощ ще бъдат получени при изготвянето на здравна стратегия. Средствата от осигурителните вноски също ще бъдат разпределяни по стратегия, която ще бъде изготвена от здравния министър и гласувана в Министерския съвет до 1 януари 2014 година. 

Според нея в момента се изготвя и стратегия "на тъмно", която ще определя броя на болничните легла по регионите. Така се получава "напасване" на болничната помощ към бюджета, смята тя.

Дариткова обясни и защо болниците са имали осигурени средства само за първите 10 месеца на годината. "Средствата за болнична помощ бяха разделени на десет, а за последните два месеца на годината се отблокират средства от оперативния резерв на касата. Винаги е било така.", категорична беше тя и допълни, че в момента обаче не е ясна процедурата как ще се финансират болниците догодина. 

Дариткова коментира още, че сегашните управляващи нямат нито визията, нито волята за нови решения в сферата на здравеопазването.

Депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев се фокусира върху предвидените по-малко средства за болничната помощ спрямо миналата година. Според него намалението ще съсипе болниците и призова парите да останат поне колкото през 2013 година. 

Галина Георгиева от ГЕРБ пък постави въпрос за статута на съдебната медицина. Според нея в момента тя съществува благодарение на "добрата воля на директорите на болниците". При намаляването на парите в болничната помощ обаче могат да застрашат съществуването на съдебните медици, предупреди тя и призова за дебати как ще бъде решен този проблем. 

Бюджетът не обещава разкош, коментира от своя страна депутатът от "Коалиция за България" Мая Манолова. Причината за това е, че от ГЕРБ са "източили до капка" резерва на НЗОК. Тя посочи справка от Българската народна банка, че към 31 декември 2010 година в текущата сметка на НЗОК салдото е занулено. Ден по-рано БНБ е направила превод от сметката на НЗОК към държавния бюджет, като сумата е в размер на малко над 1,41 млрд. лева. 

"Това е честният бюджет по отношението на българските лекари, българските пациенти и българските граждани", определи още Манолова. 

"Това е бюджет на празните обещания", контрира обаче Десислава Атанасова. Тя посочи, че дефицитът на касата се увеличава, като допълни и че няма яснота как ще бъдат финансирани болниците от 2014 година. 

Емил Райнов от "Коалиция за България" пък посочи данни, че през юли 2009 година задълженията на болниците са били 39 млн. лева, докато в края на тази сумата вече е 600 млн. лева. 

По искане на бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова в залата бяха поканени управителят д-р Румяна Тодорова и д-р Динчо Генев –  подуправител на НЗОК. В залата обаче не присъстват повечето депутати от ГЕРБ, които напуснаха залата още докато се обсъждаше бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Причината групата на бившите управляващи да напуснат залата беше информацията за безредици и насилие около сградата на парламента. 

Бюджетът на НЗОК също ще бъде гласуван на първо четене на 13 ноември.

Докато в залата течаха дебатите по бюджета на НЗОК, всички присъстващи в парламента депутати на ГЕРБ се наредиха пред журналисти около трибуната за изявления в кулоарите.

Томислав Дончев прочете декларация, а депутати от групата показваха снимки на ранени протестиращи в ръце.

Парламентарната група на ГЕРБ поиска премиерът Пламен Орешарски да дойде в парламента с оставката на правителството, за да успокои напрежението в обществото.

"Ние, народните представители от ПГ ГЕРБ, се обръщаме към депутатите от БСП, ДПС и "Атака" с призив да успокоят общественото напрежение и да предотвратят насилието, което се случва пред сградата на парламента", заяви Дончев.

"Прекратете погазването на демокрацията, не погазвайте границата, отвъд която има само хаос и омраза. Свободата на изразяване на мнението е гарантирана от Конституцията. Длъжни сме да пазим Конституцията и гражданските свободи", настоя той.

"Призовавам премиерът Пламен Орешарски да дойде в парламента с оставка на правителството. Нека всички народни представите сме готови да сторим същото. Днес това е единственият път към мир и успокояване на ситуацията", категоричен бе той, съобщи Dnes.bg.

В заключение депутатът от ГЕРБ призова полицаите да се държат с протестиращите като с децата си, а самите демонстранти да не се се поддават на провокации.

* Допълнена към 16.15 часа с декларацията на ГЕРБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
watergateory
преди 10 години
*** i politicite sa problem. Naprimer: Kolko struva edno rajdane, kolko rajdat ***? Kakvi pomoshti se izplashtat za tova naselenie, koeto osven che e predimno ikonomicheski neutralno za BG, poradi nehajstvoto na bulgarskite politici v poslednite 25 godini, to se e prevurnalo v iztochnik na mizerija, manipulacija na izbori, bezobrazna prestupnost, iznasilvanja i krajbi! Tova finansirame suvestnite danukoplatci. Pomoshtite za otoplenie, sozialni i t.n. gi umnojete po 1 milion ***, vmestete kradlivite politici i direktori na bolnici i t.n. i shte izlezne na jave edna suma, kojato predstavljava DIREKTEN efekt ot genozida prez 25 godini na politicite v BG. Indirektnijat efekt e che pensionerite za 5% poveche pensija trjabva da chakat 3 godini i da mrat kato kucheta. Za suvestnite bremenni majki polojenieto e kritichno! Edna kutija adaptirano mljako struva mejdu 20 i 30 lv. Edno malko bebe ima nujda ot 2-3 kutii na mesec. Kato pribavim peleni i t.n... ne mi se govori...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Не неосигурените са заплаха!ПОЛИТИЦИТЕ и тяхната алчност и крадливост са заплаха!Нека доган да върне милиона, Бисеров и той , Мониката !!! и така малко по малко ще поправим сисемата!Но няма съдебна система! Няма образователна! Няма ХУМАННОСТ!Даже децата си не излизаме да подкрепим по площадите!?Тогава си заслужаваме и геноцида и политическата червена мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Shar
преди 10 години
Гражданино кейн. По твоята логика и северна корея има НАЙ-ДОБРАТА система на управление в СВЕТА. По-добра НЯМА измислена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
kane
преди 10 години
РБ има най-добрия модел в СВЕТА здравна системаПо-добра НЯМА измислена. ИМАМЕ НАЙ-ДОБРОТОАко неискате да участвате със/без/ здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Mr_crash
преди 10 години
Проблема е в системата - няма връзка между платените пари,и получените услуги. Комунизъм в най-чист вид.Продължавайте да плащате.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още