IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъдите ще получат 70% от субсидиите си до края на годината

Преди дни фермери блокираха АМ "Тракия" и българо-турската граница с искания парите да им бъдат преведени

14:57 | 12.11.13 г. 1
Животновъдите ще получат 70% от субсидиите си до края на годината

Представители на животновъдите и министрите на земеделието Димитър Греков и на финансите Петър Чобанов са подписали споразумение за уреждане на националните доплащания за глава добитък.

Документът предвижда до края на тази година да бъдат платени 70% от субсидиите, а останалите средства - до 15 януари 2014 година. 

Националните доплащания за догодина пък ще бъдат издължени изцяло в рамките на същата календарна година, предвижда още договореното между управляващите и животновъдите. За догодина ще бъдат отделени 114 млн. лева под формата на национални субсидии. Освен това в план- сметката на Държавен фонд „Земеделие”-РА ще бъдат предвидени и национални доплащания за земя, обвързана с животни.

Животновъдите, които имат пасища и мери, ще получават допълнително по 5 лева/дка за крава, биволица и 1 лев/дка за овца и коза. В план-сметката на Фонда ще влезе и държавна помощ de minimis в размер на около 15 млн. лева за следващата година. Сред договореностите е отпускане на държавна помощ за имунопрофилактична и развъдна дейност, възлизаща на 15 млн. лева за 2014 г. През следващата година се въвежда и намалена акцизна ставка за газьол, използван при производството на първична селскостопанска продукция от животновъдство.

Припомняме, че преди броени дни асоциации на животновъди блокираха магистрала "Тракия" в близост до пловдивското село Труд. На 8 ноември пък за кратко беше блокирана българо-турската граница.

Исканията бяха за плащане на 70% от дължимите субсидии за тази година. Преди това земеделският министър Димитър Греков обаче поясни, че необходимите средства не са налични и могат да бъдат платени до 50% от сумите. 

Фермерите предупредиха, че ще протестират още през август и поискаха да им бъдат отпуснати по 1000 евро на една животинска единица, обвързана с производство, във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 10 години
Защо само 70 % за тази година Та тя годината изтича след 2 месеца Дайте им поне банкови гаранции да могат да си ползват парите Животновъдството особено овцевъдството ще бъдат важни части от икономиката на България Поверваите ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още