IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Орешарски: Възстановяването на икономиката е ключово предизвика-телство

Няма нужда от смяна на правителството, ако администрацията работи в интерес на хората, заявява премиерът в интервю за Bloomberg

18:59 | 12.11.13 г. 10
Пл. Орешарски: Възстановяването на икономиката е ключово предизвика-телство

Икономиката на България ще нарасне с 1,5 – 2% през следващата година, а чуждите инвестиции в страната се очаква да достигнат 2 млрд. евро. Това коментира в интервю за Bloomberg премиерът Пламен Орешарски.

Бюджетът за следващата година е планиран при растеж от 1,8 на сто, докато Европейската комисия (ЕК) очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да се разшири с 1,5 на сто, припомня информационната агенция.

„Сегашният нисък темп или практическа стагнация е до голяма степен в резултат и на лошото представяне на европейските икономики от първата половина на годината от една страна, а от друга – на политическия цикъл вътре в страната“, добави Орешарски.

Възстановяването – ключово предизвикателство

Орешарски определя като ключово предизвикателство възстановяването на икономиката. Той обаче вижда и фактори, предполагащи по-висок икономически растеж – по-високото вътрешно търсене и засилването на външното търсене, което ще даде възможност на износа да расте.

„Прогнозираме по-високо ниво на преки чуждестранни инвестиции и като цяло по-високо ниво на инвестиционната активност вътре в страната. В последните две години вътрешните и външните инвестиции са на много ниско равнище, така че има потенциал в това отношение“, коментира премиерът.

Според него може да се очаква повишение на външните инвестиции при туризма, някои подсектори на машиностроенето и инфраструктурата. „Като инвестиционни намерения има достатъчно, но нека не избързваме и да видим кои от тях ще станат реалност“, отбеляза още Орешарски.

Новият дълг

Пред информационната агенция Пламен Орешарски съобщи, че се планира “голяма емисия еврооблигации от порядъка на поне 1 млрд. евро”. Той напомни, че ще трябва да посрещнем големи плащания по дълга през януари 2015 г.

“Тогава излизат в падеж емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари. Наред с това предвиждаме регулярен интензитет на вътрешни емисии, също за рефинансиране на дълга и за финансиране на дефицита”, допълни той.

Последна актуализация: 07:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Ще рестартират геноцида над народа! Собствената си дупетатска мафия! НЕ ИСКАМ ТОК ОТ ФОТОВОЛТАИЦТЕ НА ДУПЕТАТИТЕ И СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ЛИЦА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Значи, първо спирате всички свободни чужди инвестиции които излизат извън контрола на поръчания входящ поток, после с неизпълнение на задълженията към бизнеса, (включително плащания по проекти и програми) го фалирате директно с регулации и чрез увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, и накрая вдигате данъци и осигуровки на местните (за да изплащат усвоените от Вас пари по проекти и програми, изпълнени с удобно взети от името на маймуните пари на заем в тяхно име - държавен и общински бюджети) + всякакви предложения за нови данъци (застраховка имоти) и ще рестартирате ... кое??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
др. Орешарски, не знам вярвате ли си на тези глупости които плещите? Икономика не се стимулира с вдигане на данъци и увеличаване на осигурителни вноски.Ще го обясня като на полу-пълен ***:- Когато искаш със един автомобил (кола бе, кола) да изкачих един баир ( нанагорнище) не отнемаш газта! Не икономисваш бензин,нафта, гориво! Ами форсираш, за да има мощност, за да може колата ( афтумубила бе) да има мощност да преодолее препятствието заедно с товара на дебелия или не толкова ***, който го кара. Ъндърстенд ми, Орешарски? Или пак да обясня? Ама икономист,финансис и банкерин ( набеден) като некой инджинерини химици, само бой ги оправя, нищо друго! Иначе ще провалят света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
То тази трагедия на хорър си бие отвсякъде! Със елементи на гнусно гей порно между социаглисти и педесари :)Време е някой да изхвърли ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
гОркият Орешарски... като герой от трагедия го виждам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
А чуждите инвеститори как ни оценяват?50% надолу спрямо миналата година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
alexx
преди 10 години
Пазарите ги наблюдават и ни оценяват доста добре, въпреки протестите. Потърси емисиите и ще се убедиш. Даже днес има една сравнително малка 7 годишна емисия на 2.88%.В четвъртък НСИ пък ще обяви експресни данни за БВП трето тримесечие и аз лично очаквам добри данни, съдейки по различни индикатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 4
kurta007
преди 10 години
Олигарски пионката е пътник ,както и цялата комунистико-турска крадлива *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 3
mapto
преди 10 години
Няма как да има нито стабилност, нито възстановяване без обществено доверие. Орешарски уж е икономист, а не разбира такива елементарни неща. Да няма случайно диплома от УНСС?Но скоро той сам ще се убеди, че и нисколихвени кредити няма да има. На пазарите работата им е да наблюдават събитията и да реагират според тях. От България новините в никакъв случай не са оптимистични - от протестите до ксенофобията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още