IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Световната икономика изглежда готова за малко повече стабилност

Очаква се скромно възстановяване в развитите икономики и забавяне на растежа в развиващите се страни

20:29 | 12.11.13 г. 1
Moody's: Световната икономика изглежда готова за малко повече стабилност

След продължителен период на сътресения на икономическите и финансовите пазари световната икономика сега изглежда готова за малко повече стабилност през следващите години, посочва се в доклад на Moody's Investors Service, публикуван днес.

Според рейтинговата агенция е постигнат значителен напредък по отношение овладяването на структурните дисбаланси от началото на световната финансова криза. “Усилията на политиците за улесняване на необходимите корекции в частния сектор дадоха резултати”, посочва се в доклада.

Moody's подчертава, че световната икономика все още е изправена пред редица предизвикателства, особено пред бързоразвиващите се икономики. Рейтинговата агенция предупреждава, че те се влошават перспективите за бърз растеж, особено ако американските власти предприемат завой в паричната си политика.

Агенцията очаква и сравнително скромно възстановяване в 20-те водещи световни икономики. Реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на държавите от Г-20 се очаква да достигне средно 1,3% през тази година, догодина да се ускори до 2%, а през 2015 г. – до 2,25%. Прогнозите са почти без промяна спрямо очакванията на агенцията, публикувани през август.

Средният растеж на големите развиващи се икономики се очаква да достигне около 5 на сто през настоящата година и 5,5% - през следващите две години.

“Възстановяването все още не може да се приеме за даденост, но има признаци за един предпазлив оптимизъм”, коментира Колин Елис от Moody's.

По думите на Елис основните рискове за световната икономика произтичат от затягането на паричната политика, особено в САЩ, изостряне на дълговата криза в еврозоната, вероятно предизвикано от липсата на напредък в укрепването на банковия сектор и изпълнението на институционалните реформи, както и политическото напрежение в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Мудис Вас не ва ли забраниха бе мишоци? Ко прайм ся с рейтинга на най-въоръжения терорист фалирал в света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още