IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ с десетгодишен план за погасяване на дълговете към кредиторите

Експерти ще планират разсрочването на задълженията, заяви министър Данаил Папазов

15:43 | 15.11.13 г. 1
БДЖ с десетгодишен план за погасяване на дълговете към кредиторите

От следващата седмица започва да действа работна група към министерството на транспорта, която да планира десетгодишно разсрочване на всички борчове, които БДЖ има да погасява към кредиторите си. Това съобщи днес по време на парламентарния контрол министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Той отговори на въпрос, зададен му от народния представител и бивш министър на транспорта Петър Мутафчиев във връзка със състоянието и бъдещето на превозвача.

Папазов обясни, че на кредиторите на компанията е представен план за ново преструктуриране на БДЖ за 10 години напред, без да дава повече подробности. 

"Железниците могат да поемат в момента само текущи разходи, но не и дългове, които са в падеж. Холдингът е преминал границата, отвъд която не може да се справи самостоятелно", заяви министърът. Задълженията на холдинга към момента са общо 655 млн. лв., посочи той.

По отношение на управлението на компанията през последните няколко години Папазов уточни, че всички мерки се изчерпват със съкращаване на персонал, което не е довело до подобряване на финансовите резултати.

В момента е предприета ускорена продажба на неоперативни активи, обясни министърът, имайки предвид обявените наскоро процедури за продажба на стари вагони, локомотиви и мотриси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Той планът за погасяване на задълженията трябва да е поне 100 годишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още